måndag 18 juli 2016

Tesla, SpaceX och Solar City

   "Hade Bill Gates och Steve Jobs kunnat få ett barn tillsammans skulle det blivit Elon Musk." Det skriver journalisten Ashlee Vance i sin biografi över entreprenören och företagsledaren Elon Musk. Musk som också gör skäl för namnet världsmedborgare, född i Sydafrika, och med släkt från Europa, USA och Kanada, men hans arbete har interplanetära ambitioner. Ambitionen är att dö lycklig och framgångsrik på Mars!
Bild: ÅJ
   Miljardären Musk skapade sig sin förmögenhet på olika mjukvaruprogram i Silicon Valley bland andra PayPal som efter hårt och uppoffrande arbete kunde säljas med miljardvinst. Hans affärsstil beskrivs alltifrån som smart och driven till galen och despotisk. Möjligen som ett resultat av sin barndom där han och hans bror Kimbal blev utsatta för psykologisk terror av fadern samt en tuff skoltid där mobbing tillhörde vardagen i de yngre åren. Från denna tuffa uppväxt har Elon Musk skaffat sig en hårdhudad inställning till ledarskap och affärer. Han drar sig inte för att skälla ut och avskeda både trotjänare i företagen men också affärspartners, allt för att kunna nå sina visioner snabbt och på ekonomiskt mest effektiva tid.
  Hans ambitioner och visioner finner inga gränser och han går iland med det mesta han företar sig. Rymdfärder till Mars, elbilar, solpaneler och ett världsomspännande rymdbaserat internet och som om det inte vore nog, Hyperloop, för hypersnabba persontransporter mellan städer. För Elon Musk är inget omöjligt och han har dessutom pengarna och kunnandet för att uppnå dessa mål.                
   Som en modern Jules Verne som sätter idéerna i verket, snarare än på boksidor, jobbar han omänskligt långa arbetsdagar. Hans signum har blivit att på ett innovativt sätt kombinera hårdvara med mjukvara för att få det bästa ur två världar till hjälp att uppnå sina visioner. "Han gör vad han vill. Det är Elons värld och resten av oss lever i den." skriver Vance i sin biografi.
   Jag ställer mig gärna i kö för ett exemplar av elbilen Tesla, men det får nog vänta något till den billigare modellen kommer, 2018, eller när jag vinner på Lotto. Musk lyckas kombinera en snygg bil med ett framsynt och visionärt miljötänkande. Det ger mig framtidstro och köplust.
Boken inspirerar och fascinerar. Ingen ledarstil att ta efter inom kommunal verksamhet direkt. Musk är en entreprenör med miljötänk och med enorma möjligheter till att påverka oss andra att göra vad vi kan för miljön och den planet som våra barnbarn en gång tar över efter oss.

Biografin får 9 Markaskogar

söndag 17 juli 2016

Häcken

  Häcken eller Röva som Göteborgshumorn döpt laget till, kom till Behrn arena som första lag under andra halvan på årets allsvenska. Hisingslaget som ännu i år varken är fågel eller fisk men har stor potential, inte minst ekonomiskt då föreningen lever på överskottet av ungdomsturneringen Gothia cup. Häcken har också haft en match i kvalet till Europa league från veckan som gått. Något som kan tala till ÖSks fördel då Häckenspelarna kan dras med en del tunga ben..
   EM-uppehållet har varit turbulent för ÖSK där flera spelare omges av försäljningsrykten där Jacob Rinne verkligen sålts till Belgiska storlaget Gent, Alhassan Kamara eller Crespo har sålts till dagens motståndare Häcken. Spelare är även på väg in i laget, men inget riktigt etablerat namn eller någon etablerad målskytt vilket bloggen verkligen önskar, då det på våren saknats ett vasst namn längst fram. En murbräcka som vinner höjddueller och kan vinkla in inspel från kanterna. En klassiska center som är först på insticken från kanterna som kommer ifrån Björnquist och Gustavsson. En roll som RÅP till viss del fått ta under vårens matcher vilket gett Nordin stort ansvar på mitten.
   Som det ser ut just nu byter de allsvenska lagen just nu bara spelare från respektive frysbox.  Det verkar som om ett miljöombyte är rena underkuren för många spelare, se bara vad som hände med Martin Broberg under förra säsongen. Axén mest verkar vilja värva små och tekniska lirare som lirar boll efter marken så det finns risk att ÖSK snart är sönderlästa av motståndarna och då har laget behov av att kunna variera sitt spelsätt på ett tydligare sätt med en kraftfull topp.
   Nu skall också Astrit Ajdarevic få följa med till OS i Rio. Grattis säger bloggen, men det ger ytterligare osäkerhet i laget som på våren utstrålat harmoni och självförtroende.

Häcken   Bild: ÅJ
   Men nu blåser domaren i pipan och kulan är i luften på Behrn, men jag står utanför i biljettkö. Det verkar som om de flesta försäljare har semester så jag missar de första fem men när jag kommer in märker jag 22 till som har semester. Segt, viljelöst och mängder av felpass från båda lagen gör matchen till en lång gäspning värdig Jesper Parnevik.
   Vid två tillfällen under första tänder publiken och Astrit Ajdarevic till. Två patenterade vänsterfötter i samband med frispark i 27 respektive 40 minuten. Den första tar i ribbans underkant men ingen från sportklubben är framme på returen. Nästa gång gör målvakten en bra räddning och kniper bollen vilket är tur, för då finns ÖSKare på returen.
  I första är Sebastian Ring en av de bättre offensivt men defensivt har han fortfarande mycket att lära. Gillar dock hans aviga dragningar med vänsterfoten och hoppas en del på honom. Även DG jobbar bra framåt i första men försvinner totalt andra.
Det oavgjorda resultatet får ses som rättvist då lagen delade på bollinnehavet med en liten fördel i och med ribbträffen i första för hemmalaget.
  Almebäck byttes ut paus mot Brendan Hines-Ike efter ett synnerligen otajmat försvarsspel i första som kröntes med en varning. Broberg glimtade till i första men mattades även han och Holmberg kom in istället för en osynlig Sema och lyckades vara lika osynlig som sin företrädare i anfallet.
Ser också att den gode Jansson som sista utpost i laget behöver jobba på sitt spel med fötterna. Snett och vint och det ser osäkert ut. Hoppas på bättre tajming i fortsättning. I övrigt stabilt och säkert så jag tror inte saknaden efter Belgienproffset Rinne blir stor.
   Tre poäng på de senaste fyra matcherna ger också nio tappade poäng. Hade suttit bra med en trepoängare idag då alla andra lag i toppen spelade oavgjort. En trea på hemmaplan måste vi kunna kräva om sport skall fortsätta kunna vara ett topplag i årets jämna allsvenska.

lördag 16 juli 2016

Dödssynden

   Harper Lee publicerade redan 1960 den klassiska och senare filmatiserade Dödssynden eller To Kill a Mockingbird. Boken belönades med Pulitzerpriset och har sedan dess varit en klassiker och ett måste på de flesta universitets litteraturkurser världen över.
   Handlingen utspelar sig i Maycomb djupt i den amerikanska södern under depressionens tidiga trettiotal. Den sömniga småstaden är skådeplats för ett våldsbrott där en färgad man blir utpekad som förövare och alla utom försvarsadvokat Atticus Finch ställer sig upp som en gemensam kraft och har direkt dömt den utpekade Tom Robinson.
Handlingen förs framåt genom ögonen på lilla Scout som är Atticus Finch dotter. Även om berättarjaget lägger sig till med ett vuxenperspektiv så lyckas Harper Lee behålla det oskyldiga barnets tankar och vittnesskildring utan att för den skull bli barnslig.
Bild: ÅJ
   Tiden är en brytningstid mellan nytt och gammalt där amerikanska inbördeskriget och plantageägarmentaliteten fortfarande i allra högsta grad är levande och något som blir en tydlig faktor i handlingen, både uttalat och outtalat. Värderingar och livsstil som vita fortfarande håller fast vid är ett eko av den tid då sydstaterna fortfarande byggde sin ekonomi på slavar. Motsättningarna och segregationen finns tydligt i boken och är en drivkraft för de vita innevånarna i Maycomb.
Allt detta påminner mig om om att vi idag fortfarande inte kommit så långt i dessa frågor och än tydligare i skenet av Brexit och Donald Trumps framgångar i den amerikanska presidentsvalskampanjen. Behovet av utbildning är stort i Maycomb men framförallt även i dagens allt mer hårdare samhällsklimat där behovet av reflektion och eftertanke saknas i de allt snabbare sociala medierna och populistiska politiska utspelen.
Det gäller att ha tålamod och vara noggrann när man läser boken. Lee är mångordig och håller läsaren på tå med små uttrycksmedel i sin berättarstil.

Boken får 8 Markaskogar.