lördag 16 juli 2016

Dödssynden

   Harper Lee publicerade redan 1960 den klassiska och senare filmatiserade Dödssynden eller To Kill a Mockingbird. Boken belönades med Pulitzerpriset och har sedan dess varit en klassiker och ett måste på de flesta universitets litteraturkurser världen över.
   Handlingen utspelar sig i Maycomb djupt i den amerikanska södern under depressionens tidiga trettiotal. Den sömniga småstaden är skådeplats för ett våldsbrott där en färgad man blir utpekad som förövare och alla utom försvarsadvokat Atticus Finch ställer sig upp som en gemensam kraft och har direkt dömt den utpekade Tom Robinson.
Handlingen förs framåt genom ögonen på lilla Scout som är Atticus Finch dotter. Även om berättarjaget lägger sig till med ett vuxenperspektiv så lyckas Harper Lee behålla det oskyldiga barnets tankar och vittnesskildring utan att för den skull bli barnslig.
Bild: ÅJ
   Tiden är en brytningstid mellan nytt och gammalt där amerikanska inbördeskriget och plantageägarmentaliteten fortfarande i allra högsta grad är levande och något som blir en tydlig faktor i handlingen, både uttalat och outtalat. Värderingar och livsstil som vita fortfarande håller fast vid är ett eko av den tid då sydstaterna fortfarande byggde sin ekonomi på slavar. Motsättningarna och segregationen finns tydligt i boken och är en drivkraft för de vita innevånarna i Maycomb.
Allt detta påminner mig om om att vi idag fortfarande inte kommit så långt i dessa frågor och än tydligare i skenet av Brexit och Donald Trumps framgångar i den amerikanska presidentsvalskampanjen. Behovet av utbildning är stort i Maycomb men framförallt även i dagens allt mer hårdare samhällsklimat där behovet av reflektion och eftertanke saknas i de allt snabbare sociala medierna och populistiska politiska utspelen.
Det gäller att ha tålamod och vara noggrann när man läser boken. Lee är mångordig och håller läsaren på tå med små uttrycksmedel i sin berättarstil.

Boken får 8 Markaskogar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar