fredag 14 juli 2017

När kejsaren var gudomlig

   7 december 1941 förändras allt för USAs japanska befolkning. Japans gudomliga kejsare ger då order om flyganfall mot den amerikanska flottbasen Perl Harbour på Hawaii i samband med att Japan förklarar krig mot USA. Den japanska kolonin i USA utsattes då för internering, trakasserier och blev helt plötsligt behandlade som fienden i sitt nya hemland där flera människor berövades friheten under hela kriget fram till freden fem år senare.
En rar liten bok av Julie Otsuka
   Julie Otsuka berättar i sin bok När Kejsaren var gudomlig en familjs öde i samband med interneringen under kriget. En tioårig flicka, hennes sjuårige bror och deras mor deporteras till ett läger i Utah-öknen i kölvattnet av faderns bortförande av den amerikanska säkerhetstjänsten.
   Med en detaljrikedom och ett poetiskt språk, nästan blommigt, trots det allvarliga ämnet, berättas familjens historia under interneringen. Språket är vackert men emellanåt så detaljerat att det kan bli tröttsamt. Trots det är det ett avundsvärt och ett lätt språk som Otsuka använder sig av. Språket är också enkelt vilket gör det hela realistiskt när den beskriver händelserna ur barnens synvinkel, vilket stora delar av boken gör.
 
  Familjen förblir namnlösa genom hela historien vilket gör att de blir tysta representanter för den japansk-amerikanska folkgruppen under kriget och får på så sätt symbolisera dess lidanden. Familjen hör till det övre sociala skiktet och hade innan kriget både hushållerska och städhjälp så den resa som de gör i samband med sina krigsupplevelser blir desto längre och kanske också fallet högre.

   Boken handlar om längtan och hur barnen vill att det skall bli som förut. Det är dessa drömmar som håller modet uppe under den långa interneringen samt längtan efter fadern som skiljts från familjen i ett tidigt skede av kriget. Som så många gånger förr är drömmar och verklighet inte samma sak vilket de får erfara när de komma tillbaka till sitt hus och sina gamla vänner och bekanta.
  Boken tar upp ett aktuellt ämne om att inte riktigt höra hemma i sitt eget land för att man tillber en annan gud, äter annan mat eller ser lite annorlunda ut än normen. En bok som rör och berör och ger tankeställare om hur vi behandlar och handlar mot minoriteter i vår egen vardag.

Boken får 8 Markaskogar i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar