tisdag 26 december 2017

Annandagsbandyderby ÖSK- Nitro/Nora

Pausunderhållning!
  Bandy på annandag har en lång tradition inom bandysporten. Lika lång som bandy funnits som sport
då serierna på naturistiden alltid startade på annandagen. Det var startskottet för säsongen när högsta serien spelades enkelrondig och bandysäsongen bestod av 8-10 matcher och en prestigemättade final som avslutning av bandyåret i början vad mars.
   Dagens annandagsderby är en tät och infekterad historia mellan Nitro/Nora och Örebro SK. Spelare har gått fram och tillbaka mellan klubbarna från säsong till säsong och båda lagen innehåller idagens match spelare som tillhört båda föreningarna av olika orsaker. Lägg därtill att det råder lite storebror och lillebrorskomplex mellan båda klubbarna plus det faktum att första halvan av säsongen inte gått speciellt lysande för nåt av lagen. Lagen har båda stort poängbehov och en del förståsigpåare har redan räknat ut lagen i årets serie och anser att de mer måste jobba hårt för att undvika degradering i seriesystemet.
   De 903 glöggfryntlig åskådarna på dagens match fick en hawaiiliknande tillställning sig till livs. Nora är de rutinerade och ÖSK de unga och hungriga. Så hungriga att backen Daniel Rönning tacklar en N/N-spelare över sargen med ett matchstraff som följd redan i 22 minuten. Hemmalaget får spela resten av matchen med en man mindre. Medan N/N-laget skummade av julilska efter den bryska tacklingen vände ÖSK matchen målmässigt och går från 1-2 till halvtidsledning 4-2 trots att laget är en spelare mindre.

Nitro/Nora på knä i dagens drabbning. Revansch på lördag?
 Nitro/Nora parkerar bussen och inväntar ÖSK-anfallen för att gå på kontring med rutinerade paret Bryngelsson/Knutsson. I 48 minuten reducerar N/N till 4-3 men kommer inte närmare. ÖSK går i från till 7-3 som blir slutresultatet i annandagens derbydrabbning.
   Nitro/Noras Knutsson/Bryngelsson glimtar till som tomtebloss speciellt Bryngel som gör två mål. Men ÖSK-försvaret spelar kompakt, smart och håller de båda fd elitseriestjärnorna i schack.
Det märks att N/N har haft en isfattig försäsong då deras ork inte är i närheten av hemmalagets kondition och åkstyrka  och med två man utvisade för gulsvart lyckas inte ens N/N få till något vettigt anfallsspel utan den sekvensen av matchen lyckas istället ÖSK vinna med ett mål. I ärlighetens namn märks det inte att ÖSK spelade nästan 70 minuter av matchen med en spelare mindre. Adrenalitet hos hemmalaget hjälper nog till med orken hos sportklubbarna och man märker att laddningen är betydligt större hos hemmalaget som jublar rejält vid varje mål och vid slutsignalen.
7-3 till hemmalaget. Glädjen stod högt i tak!

 Ytterhalvorna i ÖSK Sebastian Brandt och Victor Janérs dominerar spelet var sin halvlek, Alexander Strand och Tero Määttälä är vassa framåt men i målet har man matchens lirare Johan Blom, Norasonen, som spikar igen den gulsvarta buren i andra halvlek från påhälsning med ett antal svettiga räddningar. Bland annat en dubbelräddning på hörna som stoppar N/N sista chanser att komma ifatt målmässigt i matchen.
   Nora får chans till revansch på Danfo arena den 30/12 och då gäller det för gulsvart att man kan hantera en knottrig, vattensjuk utomhusis. Något som laget haft svårt med så här långt i serien.



fredag 22 december 2017

Joni Mitchell

    Många av de artister och skådespelare som gör karriär i USA kommer egentligen från Kanada. Jim Carey, Neal Young och Joni Andersson för att nämna några. Den sistnämnda gifte sig i unga år till namnet Mitchell, skiljde sig, men behöll efternamnet och skapade sig en singer-songwriter karriär. En karriär som startade på tidigt 60-tal och fortfarande denna dag ännu inte är över. Den nu 74-åriga Joni Mitchell har varit med om mängder av vändningar i sin karriär och har nu avslutat att uppträda och göra skivor av ideella skäl då hon tycker industrin urartat. Men hon är lika aktuell som någonsin med sin speciella stil både vad gäller sång, gitarr och pianospel. Hennes skivor säljer fortfarande och flera av hennes låtar gör andra artister till kända covers.
   Efter att bloggen hört låten "River" framförd av en kör med solister så började den intressera sig lite närmare för Mitchell som gått lite under radarn hos bloggen. Framförandet av ungdomskören var fantastiskt med en version som vara originalet trogen. Innan dess hade bloggen mest lyssnat på "Big Yellow Taxi" men "River" från 1971 och skivan "Blue" är en av de bästa och mest melankoliska stycken bloggen hittills hört. Bloggen har känt till hennes plats i musikhistorien men mest lyssnat på hennes samtida inom amerikansk folk-rock, CSNY, CCR, Bread, America och Mamas and the Papas med flera.

Mitchell tvåa från vänster. CSN, Sebastian och Baez

   Bloggen har sett musikfilmen om festivalen Woodstock flera gånger där Crosby, Stills and Nash låt "Woodstock" bildat signatur och fått ge festivalen ett musikaliskt ansikte. Döm om bloggens förvåning när den får reda på att sången "Woodstock" är skriven av Joni Mitchell och utgiven samma månad, mars 1970, av henne och CSN och där CSNs version är den mest kända och nu näst intill ikonisk.
Om ni lyssnar så skiljer sig versionerna rejält från varandra men Mitchells version innehåller smakprov på hennes unika sångstil och pianospel. Hennes piano och gitarrkomp är onekligen speciellt med olika tonarter och variationer i varje låt. Allt beroende på att hon i ungdomen hade polio i några av fingrarna  vilket gjorde att hon fick lösa det med en fingersättning utifrån sina förutsättningar. När hon hade konsert fanns en uppsjö med gitarrer på scen som hon hade olika stämning på. Hon har skrivit sånger i upp till 50 olika stämningar bestående av som hon själv säger "Mitchells knasiga ackord".
   När bloggen nu lyssnade igenom skivan "Blue" för att höra om det fanns fler undangömda musikaliska skatter förutom "River" som bloggen missat, upptäcker den i låtlistan en sång som heter "This Flight tonight". Onekligen en titel som väcker tonårsminnen då man stuffat runt till denna låttitel flera gånger på ungdomsdisco. Döm om bloggens förvåning när det visar sig att de skotska pubrockarna Nazareth gjort en version av Mitchells sång från 71 som de 1974 gjort till en megahit på 70-talets hårdrockscen. Nazareth som kanske mest är kända för P3-plågan "Love hurts" som inte på något vis representerar skottarnas musikproduktion, som handlar mer om bluestolvor i pubtappning.






Låten River får elva Markaskogar av tio möjliga.
Joni Mitchell får sju Markaskogar av tio möjliga.

söndag 10 december 2017

Vit fjäril

Ko Un
   Sättet att forma namn har stor variation världen över. Ko Un är ett namn på en äldre gentleman från Sydkorea. Ko Un är en poet en och politiskt medveten sådan som fortfarande bär på sår från femtiotalets Koreakrig. Ett krig som är kusligt påtagligt än i dag med de verbala strider mellan Trump och Kim Jong-un som får världen att frukta ett kärnvapenkrig.
   Ko Un föddes 1933 i den sydliga provinsen Gunsan och har haft ett händelserikt liv, trauman under inbördeskriget, självmordsförsök, fängslad av regimen ett flertal gånger. Tio är som munk till trots är denne produktive poet alltid med i diskussionen inför Nobelpriset i litteratur, en kandidat som finns med länge i akademins process. Poesi, skönlitteratur, drama, essäer och självbiografier och översättningar av kinesisk klassiska verk men även reselitteratur ingår i den digra produktionen.
   Vit fjäril är ett av tre översatta verk till svenska och han var bloggens favorit till årets nobelpris. Det som ligger honom i fatet ur ett nobelprisperspektiv är att han är poet och 2011 fick vår egen Thomas Tranströmer priset så det dröjer en tid innan en poet får igen gissar de flesta förståsigpåare. Den som borde stå först i kö är Ko Un, också utifrån ett politiskt perspektiv även om priset bara skall ges utifrån litterära meriter. Den allmänna opinionen är annars att Nobelpriset politiserats på senaste åren, därför gjorde bloggen honom till sin favorit. Dessutom har få läst honom och få känner till poeten så han uppfyllde verkligen många kriterier för att få Nobelpriset i litteratur!


   Dikterna i Ko Uns Vit fjäril är inte något som man läser bara som en lätt förströelse. Det krävs uppmärksamhet och koncentration och det är inte alltid heller som dikterna då faller på rätt plats i läsaren medvetande. Läsaren bör känna till den österländska traditionen och kulturen men även Ko Uns egen historia för att kunna tillgodogöra sig texterna. Boken består inte av någon stor textmassa, men innehållet ger som sagt stora utmaningar och Vit Fjäril kräver flera genomläsningar för att nå sin västerländska läsare. Den jäktade västerlänningen måste här skruva ned tempot och ta djupa andetag för att kunna koncentrera sig på läsningen av de korta kärnfulla texterna med sitt underfundiga budskap som finns gömda bland sidorna i Vit Fjäril. Det är inte orden som är svåra, men hans metaforiska vändningar är hisnande och ofta oväntade och svårtolkade. Att tillhöra Ko Uns läsekrets ger onekligen en hel del hjärngymnastik och kräver en mycket av sina läsare.












Bloggen har än så länge hunnit med en läsning så Vit Fjäril når i nuläget 4 Markaskogar i betyg  av tio möjliga.