fredag 22 december 2017

Joni Mitchell

    Många av de artister och skådespelare som gör karriär i USA kommer egentligen från Kanada. Jim Carey, Neal Young och Joni Andersson för att nämna några. Den sistnämnda gifte sig i unga år till namnet Mitchell, skiljde sig, men behöll efternamnet och skapade sig en singer-songwriter karriär. En karriär som startade på tidigt 60-tal och fortfarande denna dag ännu inte är över. Den nu 74-åriga Joni Mitchell har varit med om mängder av vändningar i sin karriär och har nu avslutat att uppträda och göra skivor av ideella skäl då hon tycker industrin urartat. Men hon är lika aktuell som någonsin med sin speciella stil både vad gäller sång, gitarr och pianospel. Hennes skivor säljer fortfarande och flera av hennes låtar gör andra artister till kända covers.
   Efter att bloggen hört låten "River" framförd av en kör med solister så började den intressera sig lite närmare för Mitchell som gått lite under radarn hos bloggen. Framförandet av ungdomskören var fantastiskt med en version som vara originalet trogen. Innan dess hade bloggen mest lyssnat på "Big Yellow Taxi" men "River" från 1971 och skivan "Blue" är en av de bästa och mest melankoliska stycken bloggen hittills hört. Bloggen har känt till hennes plats i musikhistorien men mest lyssnat på hennes samtida inom amerikansk folk-rock, CSNY, CCR, Bread, America och Mamas and the Papas med flera.

Mitchell tvåa från vänster. CSN, Sebastian och Baez

   Bloggen har sett musikfilmen om festivalen Woodstock flera gånger där Crosby, Stills and Nash låt "Woodstock" bildat signatur och fått ge festivalen ett musikaliskt ansikte. Döm om bloggens förvåning när den får reda på att sången "Woodstock" är skriven av Joni Mitchell och utgiven samma månad, mars 1970, av henne och CSN och där CSNs version är den mest kända och nu näst intill ikonisk.
Om ni lyssnar så skiljer sig versionerna rejält från varandra men Mitchells version innehåller smakprov på hennes unika sångstil och pianospel. Hennes piano och gitarrkomp är onekligen speciellt med olika tonarter och variationer i varje låt. Allt beroende på att hon i ungdomen hade polio i några av fingrarna  vilket gjorde att hon fick lösa det med en fingersättning utifrån sina förutsättningar. När hon hade konsert fanns en uppsjö med gitarrer på scen som hon hade olika stämning på. Hon har skrivit sånger i upp till 50 olika stämningar bestående av som hon själv säger "Mitchells knasiga ackord".
   När bloggen nu lyssnade igenom skivan "Blue" för att höra om det fanns fler undangömda musikaliska skatter förutom "River" som bloggen missat, upptäcker den i låtlistan en sång som heter "This Flight tonight". Onekligen en titel som väcker tonårsminnen då man stuffat runt till denna låttitel flera gånger på ungdomsdisco. Döm om bloggens förvåning när det visar sig att de skotska pubrockarna Nazareth gjort en version av Mitchells sång från 71 som de 1974 gjort till en megahit på 70-talets hårdrockscen. Nazareth som kanske mest är kända för P3-plågan "Love hurts" som inte på något vis representerar skottarnas musikproduktion, som handlar mer om bluestolvor i pubtappning.






Låten River får elva Markaskogar av tio möjliga.
Joni Mitchell får sju Markaskogar av tio möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar