tisdag 9 januari 2018

Haren med Bärnstensögon av Edmund de Waal

Netsuke som avbildar både djur och människor
Fantasifull sköldpaddsfödelse








    En netsuke är en sorts knapp från Japan som var en del av mannens klädsel från tiden då även män bar kimono. 1600-ca1860 tillverkade skulptörer över hela Japan detta praktiska objekt som satt på ovansidan av bältet. I netsuken fästes i ett snöre som gick under bältet i snöret hängdes en liten påse där männen kunde bära och förvara viktiga och oundgängliga prylar. På senare tid har viss tillverkning återupptagits och de äldre netsuke som finns inbringar stora summor på finare auktioner runt om i världen.
Dessa miniatyrer är oftast runda till formen och passar i en handflata. De är konstfullt utsmyckade och stora krav på variation av objekten ställdes på de skickliga konsthantverkarna. Djur, sagomotiv, erotiska motiv, fantasiföremål, praktiska föremål, abstrakta mönster och gudabilder tillhörde de vanligaste avbildningarna. En netsuke skall ge en såväl känslomässig som designmässig upplevelse. Materialet skulle vara hårt så elfenben, porslin, ek, ebenholts och buxbom var vanligast förekommande.

Ful gubbe, rent allmänt


          Ful gubbe på "ridtur"

    Keramikern Edmund de Waal tar med oss på en resa i Europas färgstarka och hemska 1900-tals historia med hjälp av 264 snidade japanska figurer. Vi får följa de Waals färgstarka familj Ephrussi med judiska rötter ifrån ryska Odessa till de Waals keramikerateljé i 2000-talets London.
Historien börjar i Paris där de Waal följer i spåren av sina förfäder som skickats ut från Odessa för att stärka familjen Ephrussis finanshus genom att starta banker och affärsverksamhet i andra europeiska storstäder. de Waals språk i boken är lika vackert och varierat som de toiletter som damerna använder i både Paris och Wien. Ordrikt, färggrant och med spets och krås tar de Waal med oss till de elegantare salongerna i storstäderna och ger oss en inblick i lyx och flärd där ett strikt protokoll råder som är fjärran från det öde som senare drabbar den judiska befolkningen i Europa.
Kaffe, smörgås och litteratur, vad mer behövs?
   Charles Ephrussi som drabbats av samlarfobi till japanska föremål är den som bygger samlingen av de 264 netsukerna som bloggen får följa i boken. Samlingen fortsätter sin resa i Europa som en bröllopspresent till brodern Viktor Ephrussi som är bankir i Wien. Här tar boken fart genom att vi får följa den judiska bankirfamiljen genom både första och andra världskriget. Bloggen får också en fördjupad förståelse för hur nazismen kunde växa fram i Europa då boken beskriver det judehat som alltid funnits i Europa. Bloggen tänker att det vore konstigare om nazismen inte vuxit fram i besvikelsen över den tyska förnedringen från första världskriget och ger upphov till andra världskriget. Så illa är judehatet i Europa.
   Kapitlet om Paris kan verka lite segt och omständligt men det blir desto mer fart och spänning i boken när handlingen utspelar sig i Wien och den stora förändring som familjen är med om under åren runt och mellan världskrigen. Ephrussis går från att tillhöra Wiens societet och bland de mest förmögna familjerna till att bli en judisk familj bland andra under judeutrotningen i trettio och fyrtiotalets Europa.
   Genom olika turer och förvecklingar hamnar netsukerna i efterkrigstidens Japan hos de Waals farmors bror som finner sig till rätta i Japan och lever ett lyckligt liv långt från det oroliga Wien där han en gång växt upp. Det blir sedan de Waal som får ta hand om de 264 figurerna när den barnlöse släktingen går bort.
Haren med Bärnstensögon
   En spännande bok som ger ett nytt perspektiv på Europas historia där världshistoriens stora har en undanskymd roll och familjen Ephrussis öden och äventyr blir centrala i en bok som utspelar sig på samtliga beboeliga kontinenter.

Edmund de Waals bok Haren med Bärnstensögon får 9 Markaskogar av tio möjliga.

Erotiska motiv var vanliga som netsuke







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar