måndag 22 april 2019

Bieres

   Under en het vårvecka i Paris när brandkåren släcker branden i Notre Dame och gendarmeriet släcker ner upprörda känslor hos de Gula västarna tar bloggen på sig att släcka sin egen törst i bloggläsarna tjänst. Frankrike är inte i första hand känt som ett öl-land men några bryggerier finns även om den mesta malten som dricks kommer ifrån grannländer som Belgien, Holland och Tyskland. Finns dessutom flera sorter som tillverkas i flera av länderna.  Däremot är fransmännen kända för sina viner och det är något som också måste avsmakas så tur är att det finns ett begränsat utbud av öl i Frankrike.
   En annan egenhet fransoserna har är att blanda öl med läskedryck och servera cafégästerna. Jordgubb, aprikos med mera ger diverse blandningar men sådant tjafs håller sig bloggen nogsamt borta från.
   Tidigare provningar har gjorts grundligt och här ges länkar till länder som fått sin öl bedömd på detta semestriga och amatörmässiga sätt. Tester har gjorts i USATjeckienBelgienGrekland så för den som vill fördjupa sig i en skummande historia från dessa länder är det bara att hålla till godo.








Sous les fraises blonde En ljus historia med ett bett som heter duga. Blommig jordgubb med fruktig smaker en rivstart på Paris vistelsen, Gröna tomater i mixen















1664 Klassiker som serverades redan hos hovet på Versailles under Ludvig den XIVs tid......Avnjutes i det fria och är en skummande fransk ljus lager tillverkat av Kronenburg. En bira som till och med solkungen skulle fått nerför sin törstiga strupe. Släcker törsten kungligt. Biere roi!















Silver blonde Från ett litet Parisiskt bryggeri, men borde nog stannat där. Smakar som alla amerikanska lager, dvs ingenting och rejält vattenskadat. Tog ett tag att få fatt i smaken därav det halvtomma/halvfulla glaset Bon nuit!















Kronenburg perfekt törstsläckare en sjukt varm vårdag vid ett av Paris många caféer i ett gathörn, en internationell fransman som erövrat världen, kall lager som ger en härlig svalka och vällust. Tres bon!












 Pelforth blonde En lager med beska. Beskan vänjer sig bloggen med snabbt och ölen smakar mer på den här bakgatan där miljö och omgivning är allt. Gött i vårvärmen och det näst bästa ölen som bloggen svalde i Paris. God tvåa i testet.















Grimbergen Ett gränsfall då det egentligen är en belgisk öl men tillverkas både i Frankrike och Belgien. En öl som fransmännen gjort till sin. Spännande smak av kola, lite prickig i smaken också, en öl du kan hitta på de flesta boulebarer i svedala, kolasmaken ger bra smakminne.
Segrare och bäst i test.  Bloggen säger Mais oui

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar