lördag 29 december 2018

Lista 2018

   En lista över de mest hopplösa trafiksituationer under året som gått i bloggens hemstad Örebro. För en lista måste alla bloggar, radio- och teveprogram innehålla så här i årets slutskede. Precis som föregående år vill inte bloggen vara sämre än sina kollegor och bloggens listor för 2016 och 2017 finns att läsa här.
    Det grävs och påtas lite varstans i stan då Örebro växer så det knakar. Nya VA-ledningar, bredband, fjärrvärmeledningar och elledningar skall ner under stans gatunät till pendlarnas och nättrollens förtret. Känslan är väl att grävarbeten sällan samordnas och en gata som precis varit avstängd och nyss blivit asfalterad och öppnad igen grävs upp igen av ett nytt företag är påtaglig. Ett kommunalråd, vi kan kalla honom Björn, med ansvar för infrastrukturen i kommunen fick ta så mycken skit att han avgick utbränd, uthängd och utskälld på sociala medier. Vill med en gång säga att det från bloggens horisont var oförtjänt då Björn bara "went with the flow" i byggboomens Örebro. Alla byggen är nödvändiga i en stad med växtvärk och när vi skall skaffa oss en större kostym måste det vara lite obekvämt när vi provar ut en ny, då skaver det både här och där. Flera av de saker som han fick ta skit för blev väldigt bra, men den ansiktslösa mobben på sociala medier är stark, anonym och obarmhärtig.

På tredje plats:
Korsningen Universitetsallén och Pappersbruksallén (Oskarsvägen) är en veritabel dödsfälla med gångväg, övergångsställe, cykelbana och två hårt trafikerade vägar som mängder av morgontrötta pendlare korsar dagligen. I hela Örebro byggs rondeller och vägbulor för att få ner hastigheten på motortrafiken men här saknas båda och djungelns lag råder trots ett antal trafikmärken om att lämna företräde. Minst ett par kamikazepiloter på cykel eller i bil kör genom korsningen i hög fart och litar på att medtrafikanterna stannar. Korsningen har märken och regleringar som byts ut och förändras när vi trafikanter som minst anar det. En lustig detalj är att Universitetsallén måste vara den enda allén i hela riket som saknar en allé av träd och universitetet är inte ens i närheten av gatan.

På andra plats:
Han som vi kallar Björn gjorde en cykelbana parallellt med huvudstråket i Örebro och genast förklarades han som inkompetent. Cykelled, gångled och trafikled skapades på Trädgårdsgatan/Alnängsgatan för att pendlarna till framförallt USÖ skulle få enklare att ta sig till jobbet. När allt var klart blev det verkligen så och alla var nöjda och har nu glömt den uppståndelse som bygget skapade och den ström av okvädningsord som skickades i riktning mot den vi kallar Björn. Men en sak glömdes eller kanske förbisågs av de trafikingenjörer som var ansvariga för bygget. När man skall svänga vänster med sin cykel in på Olaigatan uppstår ett fenomen som var en ny upplevelse under 2018. Cykeln får helt enkelt inte rum vid rödljuset och cyklisterna får passa sig så att cykelns framdäck inte sveps bort av den täta trafiken och samtidigt hålla koll på att ingen av de cyklister som åker till sjukhuset och borrat ned blicken i den svarta asfalten inte kör in i bakdäcket. Bloggen har aldrig rört på sig så mycket när den stått still som i just den korsningen.
Centralstationen Örebro

På första plats:
Centralstationen i Örebro och avlämningsplatsen för tågresenärer som blir skjutsade med bil till det avgående tåget. Trots flera försök genom åren att ändra och justera på de regler, enkelriktning, förbjuden utfart och förbud att parkera som gäller i området är kaoset totalt. När tåget från Stockholm kommer till Örebro är bilplatserna slut för länge sedan. Det är ett under att det inte sker fler olyckor när tågpendlare skall hämtas i den dåligt upplysta lilla omöjliga rondell som trängs med träd, hotell och resenärer med för tunga resväskor på stationsområdet. Dessutom skall bilarna trängas med de som lämnar nära och kära som ska till Göteborg med samma tåg! Taxi har en egen fil och egen utfart tillsammans med bussarna så de behöver man inte brottas med som bilist i alla fall. Alltid något. De enda utfart från stationen som finns och har funnits de senaste åren är över en smal bro genom en byggarbetsplats på andra sidan en viadukt nära en korsning som varit under ombyggnad de senaste året men som inte kommer topp tre i den här listan. Nej, här måste ansvariga tåg och bilmänniskor på SJ/Kommunen göra om och göra rätt, för här krävs ett nytänk utanför den berömda boxen för att hämtning och lämning till tågen inte skall ge människorna fullkomligt spel.

Bloggen önskar alla läsare ett Gott Nytt År 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar