söndag 21 december 2014

Er ist wieder da by Eichborn

   Det börjar som en skröna. Hitler återföds på en ödetomt i Berlin 2011. Han ruskar av sig åren som gått samtidigt med dammet från tomten. Tiden sedan självmordet i bunkern, tillsammans med sin flickvän Eva Braun och sina närmaste, ligger i en dimma. Man får ingen förklaring varken då eller senare hur han mirakulöst återföds. Den som tar hand om den vilsne tidsresenären blir en turkiskättade tidningsförsäljare som ger Adolf logi i sin tidningskiosk. Här får han möjlighet att läsa ikapp på den samtidshistoria som Tyskland haft sedan kriget. Turken får också möjlighet att bli Hitlers välgörare.
   Författaren Timur Vermes låter bokens jag vara Hitler själv. Bokens språk är den högtravande gammalmodiga tyskan, översatt till svenska, som den tyska ledaren använde i sin "Mein Kampf". Vi får på så sätt med författarens hjälp sätt oss in i hur denna tyrann skulle tänkt om situationen varit verklig. Hur reagerar han på de nymodigheter som media ger en politisk ledare idag? Hur reagerar han på de politiska partier som finns idag? Hur reagerar han på det sätt att tänka som finns i dagens Tyskland.


Boken tar en överraskande vändning då krigets Hitler hittar sin plats i dagens Tyskland med sin gamla retorik. Skrattet fastnar i  halsen och ger en elak spegelbild av dagens mediala samhälle.
Boken får sex Markaskogar av tio möjliga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar