torsdag 4 december 2014

Koons


Amerikanen Jeff Koons slog igenom för en bredare publik under åttiotalet. Hans specialitet är sk ready-made art där han ofta använder saker i sin ursprungliga form, ställer ut dom till beskådan och tar hutlösa priser för detta. Ett gäng dammsugare på rad är ett exempel.
Koons är också en värdig arvtagare till Andy Warhol som gjorde popkonsten salongsfäig och populär. Extra kul att jag ser Koons konstverk på Moderna Muséet på Skeppsholm där en gång Warhol prövade sina vingar utanför skyskrapornas trygghet i New York.Koons gillar att använda kändisar i sina verk.

Här har Michael Jackson och hans apa Bubbles fått stå modell.
Även Rosa Pantern
tillsammans med Jane Mansfield.
Alla porträtterade som 
stora porslinsfigurer.

Under några år i början på nittiotalet var Jeff Koons gift med den ungerskfödda Ilona Staller, även känd som Cicciolina, italiensk parlamentsledamot och porrstjärna.
Koons gjorde tillsammans med henne ett otal bilder och installationer i alla upptänkliga poser. Mer eller mindre avklädd deltar Koons själv i konstverken och tavlorna.

Jag gillar Koons som så respektlöst använder samtiden i sina konstverk och utmanar konventioner i både valet av material och modeller för sin konst.
Jag ger Koons 8 Markaskogar av tio möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar