söndag 29 mars 2015

Abstrakt expressionism

   Jojo, abstrakt är ordet. Jackson Pollock är den amerikanska konstnären som blev en inspiration till bland andra Sveriges egen Bengt Lindström i sitt sätt att måla.
Det handlar om att sätta fast duken på ett hårt underlag eller lägga den på golvet och sedan låta färgen komma på duken på olika sätt för att den skall bilda mönster, linjer eller formationer. Han kunde använda pinnar, gamla borstar eller helt sonika göra hål i en burk och låta dropparna bilda olika färgkombinationer.
   Penslar, palett och traditionella metoder hade han tidigt övergivit då han helt enkelt inte bemästrade dessa tekniker.  Den teknik som Pollock utvecklade kallades action painting där han droppade, kastade, smetade, stänkte eller helt sonika hällde färgen på duken.


Pollock i New York på MoMA  (ÅJ)

   Jackson blev bara 44 år gammal och levde under den tidigare delen av nittonhundratalet. Skyddsling till Guggenheimfamiljen lyckades han få ro att skapa utan ekonomiska bekymmer. Pollock skapade flera konstverk som finns representerade världen över och även i Stockholm på Moderna muséet.

Moderna muséet  (ÅJ)

   En bilolycka avlutade hans liv och karriär 1956. Pollock var en enstöring som gick sin egen väg. På nätet finns det en frågesport där man har att gissade på om en bild är ett verk av Pollock eller om det handlar om fågelspillning. Det kan vara svårt att få alla rätt i den tävlingen!

http://reverent.org/pollock_or_birds.htmlInga kommentarer:

Skicka en kommentar