måndag 28 mars 2016

Manspread

   Tom Hanks blev i höstas urtypen för den självsäkre moderne mannen. Smygfilmad i en tunnelbanevagn där han som privatpersonen Hanks gjorde en sk manspread och blev sinnebilden för patriarkatets förtryck mot all världens kvinnor. I "vinkel" slagen av SVTs fotbollsexpert Daniel Nannskog som under fotbolls-VM i Brasilien gjorde en manspread av oanade proportioner. Nytt världsrekord.
Manspread eller det som på dialektal svenska kallas bresa blev samtalsämnet för många feministiska kolumnister och debattens vågor gick höga. Många teorier om varför denna sitteknik användes på bussar, tunnelbana och pendeltåg. Kvinnors privata sfärer blev invaderade av män som använde manspread som härskarteknik i offentligheten.
Nu vill jag till alla människor gå lite i försvar av denna manliga sitteknik, då den kan ha sin grund i vissa anatomiska orsaker, tre stycken faktiskt:


  1. För mycket bollspelande och för lite stretching ger upphov till stela sätesmuskler.
  2. Paketet kan helt enkelt ligga i vägen och vid en mer samlad benställning komma i kläm, inte speciellt skönt och inget uppbyggligt för eventuella fortplantningsaktiviteter.
  3. En begynnande ölmage i tidig medelålder gör att benen i knänivå ibland har svårt att hållas tillsammans speciellt i sittande position. 


På tunnelbanan. Foto: ÅJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar