lördag 2 april 2016

Ved

 


Huggning    Foto: ÅJ

   En mångdubbelt värmande process som roar vissa av oss under vinterhalvåret samtidigt som föregående års ansträngningar går upp i rök hemmavid.
Kapning Foto: ÅJ
Ett arbete som värmer och göra stela muskler stelare. Först skall vi ut i skogen under varierande förhållanden där allt från leriga skogsvägar blandas med halvmeterdjup snö och isande temperaturer ställs mot soliga vårdagar i blåsippsgläntor. Huggningen sker under varierande förhållanden men nu för tiden slipper vi lasta och köra ut veden ur skogen. Det görs av flinka fingra och dieselfrustande maskiner.
   Sen skall det kapas, klyvas och fraktas och
sedan lastas in i vedboden här hemma innan dymmelonsdagen. I alla fall om man skall lyda bondepraktikan. Om veden inte är inne i vedboden innan dess "skiter dymmeln i veden". På modernt språk innebär det att den inte blir tillräckligt torr för att kunna användas som värmekälla till nästa vinter. Tyvärr har vi i år inte lyckats med det men å andra sidan var påsken tidig i år.
   En lång process från skog till pannrum via fällning, kapning och slutligen eldning. Det märkliga är att jag kan känna igen vissa stammar, vissa vedträd från hela den här halvårslånga processen. Vissa knotiga partier, vissa vresiga bitar, speciella partier från olika träd lägger sig på minnet och dessa delar av ved stöter man på i den långa processen. Kan till och med känna igen dom innan det är dags att lägga in dom i pannan. En del vedträn tar sig spännande former och blir dekoration och glädje istället för att bli värme till huset under årets kalla månader.

En del bitar..... Foto: ÅJ


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar