fredag 10 juni 2016

Tjugosju!

Amy Winehouse favoritpub i norra London ett stenkast från populära
turiststråket Camden Market. Ofta jobbade även Amy bakom disken
på sitt favorithak, inte långt från sin bostad. Foto: ÅJ
   Fastnade framför dumburken och kollade en av många kanaler där de just då visade filmen om Amy Winehouse liv. En historia om ett tragiskt mänskligt öde och om hur en omgivning ser på utan att göra något för den personen utan att för den skull agera utan egen vinning. Ett agerande som till slut är förödande för Amy. Hon dör ensam i sitt hem i norra London. Ensam i sömnen trots att hon var beundrad för sin röst och fantastiska tolkningar av jazzstandards av mängder av fans världen över.
Det som slår mig är att hon var tjugosju år. Ett svår ålder för musiker. Club 27 kallas en sida på nätet där man listar 36 artister som inte nått förbi denna magiska ålder.
De mest kända är naturligtvis förutom Amy; Brian Jones från Rolling Stones, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin samt Kurt Cobain frontman i grungebandet Nirvana. En imponerande samling artister och musikaliska genier som inte kunde få ihop sin genialitet med de krav som framgången krävde. Många av dem gick bort i överdoser och drogrelaterade olycksfall. Alla under sitt tjugosjunde levnadsår.
   Dessa fantastiska musiker får en hjältegloria och en evig ungdom i eftervärldens ögon och öron. Och fortfarande lever deras musik och mytbildningen runt dessa är stor, fortfarande långt efter deras död. Evig ungdom blev någonting som de kanske inte väntade sig att de skulle få och många är fortfarande fans till dessa sedan länge bortgångna musiker. Lyssna på deras musik och njut av deras geni. Bara att beklaga att de inte blev äldre än tjugosju.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar