onsdag 12 juli 2017

Bukowski The Bell Tolls for No-One
Bloggen njuter i skuggan av Bukowski


    Bloggen återläser Charles Bukowski och hans anteckningar efter 25 år. Han är fortfarande en skitstövel som super lika mycket som alltid, inte rädd för att förstöra en relation eller två bara så där i förbifarten. Hans texter är lika självutlämnande som alltid, ingen hud rätt in på kroppen bara. Bloggen fascineras av hans flytande stil utan moraliskt filter, hans sätt att avsluta varje historia med ett långfinger till läsaren. Och ibland åt sig själv för den delen. Bukowski berättar förlorarnas historia, han själv är en förlorare som även när han är en vinnare i spel, kärlek eller yrkesliv lyckas att bli en förlorare. Han lever på att vara en förlorare, vågar inte vinna, är bloggens känsla.
En av Buks fala damer.
   Novellerna doftar 60-tal, inte så konstigt eftersom många är just från sextio och sjuttiotal. Ämnen som fri sex, science fiction och kärnvapen är tydliga arv från andra världskriget. Texterna är ursprungligen bidrag till tidningarna L.A. Free Press och Hustler så ni kan kanske tänker er typen av texter som boken till viss del innehåller.
  Människor som är vinnare är inte Charles Bukowskis grej. Han skildrar livet på Los Angeles
baksida, strippor, gatflickor eller bara människor som haft oddsen mot sig. Barlejon, misslyckade spelare och arbetslösa bildar persongalleri i hans historier. De han stöter på antingen ger honom trubbel eller så ger Bukowskis alter ego Hank Chinanski dem trubbel med sin karga charm, märkliga personlighet på gränsen till det kufiska.
   Boken The Bell Tolls for No-one är en antologi med de flesta novellerna tagna ur boken "Notes of a Dirty Old Man". För bloggen är det igenkänning och endast några få noveller är nya. En extra kryddad är att läsa novellerna på orginalspråket och nöjet var att hitta boken på Foyle´s i London bland hyllorna för beatlitteraturen.

Känns tyvärr som om betyget bara blir 8 Markaskogar den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar