lördag 13 januari 2018

Three Billboards outside Ebbing, Missouri

   Det var filmdags igen och tevereklamen har fått bloggen att vilja se Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Sagt och gjort, sen och efter ett vilt jagande efter en parkeringsplats som kan vara en utmaning för vem som helst en januarikväll i en medelstor svensk stad sjönk bloggen ner i biofåtöljen en minut innan filmen startade. Bara för att genomlida tio minuters reklam. Innan reklam infördes i svensk teve var bioreklam en exotisk och spännande företeelse, men nu är det bara enerverande.
    Filmen utspelar sig i Ebbing, Missouri ett litet samhälle där ett brutalt mord inträffat ett halvår innan filmens handling börjar. En mor, Mildred Hayes (spelad av Frances McDormand) har mist sin tonårsdotter i en brutal våldtäkt med dödlig utgång. Ingen ansvarig har arresterats av polisen och ingen misstänkt har förhörts. Det är därför dags för Mildred att ta saken i egna händer och hon startar ett krig mot den lokala ordningsmakten. Woody Harrelson porträtterar den lokale sheriffen som är märkt av sjukdom vilket gör att de båda karaktärerna har sina olika demoner att slåss mot.
Den orädda Mildred får hela samhället och även sin familj mot sig i sin kamp för att finna sin dotters mördare. Mildred utför handlingar i sin jakt på sanningen som gör att hon överraskar samtliga boende i Ebbing, Missouri, inklusive sig själv.
  Filmen spelar på de flesta känslomässiga strängar. Humor, tragik, våld, saknad och kärlek finns med och känslorna åker bergochdalbana under de knappa två timmar som filmen pågår. Bloggen behöver inte titta på klockan en enda gång och biofåtöljen känns aldrig så bekväm som där i biomörkret i sällskap av Frances McDormand. Three Billboards outside Ebbing, Missouri  är med i Oscarsracet och bloggen förstår inte hur juryn ska kunna undvika att överösa filmen med dessa gyllene stattyetter.
   Filmen är ett mästerverk av manusförfattaren och regissören Martin McDonagh där Frances McDormand gör en personlig och uttrycksfull tolkning av den mångdubbelt svikna Mildred. Till sin hjälp att göra filmen till en fröjd för ögat och alla sinnen är framförallt Woody Harrelson och Sam Rockwell där framförallt den senare gör en karaktär som visar många sidor. En av dem är den typiske rasistiske och fördomsfulle sydstatsbon som inte tyngs av höga studielån. Bloggen sitter i salongen och inser varför Trump har så många följare som skapar sin egen världsbild full av fördomar, rasism och inskränkthet.
   Ska ni se en film i år måste det bli, Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Filmen får 10 välskötta och vackra Markaskogar av tio möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar