söndag 3 februari 2019

Jag älskar bandy

   Jag älskar bandy när det är jämna, spännande och täta matcher. Sporten har fart och teknik, både med klubba och boll men även skridskoteknik. Som om inte allt detta är nog är det ett lagspel som kräver taktik, spelförståelse och en enorm kondition. Torsten Ehrenmark gillade också bandy och påstod att ishockey det vara som att spela bandy i ett badkar. Jag brukar reta upp hockeyfantaster med att säga att spelarna inte har någon kondition eller skridskoteknik. De måste hålla sig i sargen och orkar inte vara på isen i mer än 30 sekunder snitt.
Mera bandy
    Första bandymatchen spelades i London 1875 och det krävs fruset vatten för att spel, matcher och träning skall kunna genomföras. Det innebär att antalet länder som kan och vill utöva sporten är begränsat och inte ens alla de länder som kan spela spelar. Bandy är en av de minsta sporterna och har försökt komma in i den olympiska familjen flera gånger. Bland annat var bandy uppvisningsgren i Oslo 1952  men även i Lillehammer 1992. I Sverige var säsongen mellan annandag jul och andra söndagen i mars då bandyfinalen alltid spelades fram till 1960-talet då konstfrusna bandyplaner och senare på tvåtusentalet inomhushallar gjort det möjligt att förlänga säsongen. En sport som från början utövades av akademiker i Stockholm och Uppsalaområdet har sporten fått sitt starkaste fäste på små och medelstora orter med bruks- och arbetarkaraktär.
   Men det var VM-semifinalen mellan Sverige och Kazakstan jag skulle skriva om som spelades i VM som gick i Väst-Sverige de senaste veckorna. En semifinal som Sverige vann med 20-1, de stackars Kazakerna fick ännu mera smörj i gruppspelet av Svedala då det stod 22-1 vid full tid. Inte ens om man tittar i resultaten från december månads InnebandyVM kan man hitta så stora differenser. En förlust, eller vinst, med så stora siffror är inte bra för sporten och ger idrotten ifråga ett oseriös stämpel och kan knappast gagna spridningen av sporten bandy till de som ännu inte förstått tjusningen med bandy. Kalleankasport ligger nära till hands och det vill jag absolut inte att den skall kallas. Här gäller det för ansvariga att tänka till både vad gäller upplägg av turneringen och hur bandy skall spridas och hur nya länder skall stöttas i att utveckla sporten.
Kazaker på efterkälken Foto: Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar