onsdag 16 juli 2014

The Great War

The Great War eller Först världskriget som det heter på svenska och ibland på engelska. Så typiskt att det heter The Great War på engelska, det sista stora kriget där heder och ärofull död var ett mål för många engelska officerare. Allt i en lång kolonial tradition.  Kriget 1914-1918 detta leriga, förnedrande skyttegravskrig som utspelade sig i nordvästra europa.
Heder och ära gällde fortfarande, ända till någon kom på att maskingevär, stridsgas och stridsvagn var effektiva maskiner som skulle göra slut på de ärofyllda krigens era. Första världskrigets utveckling och tekniska vändning blev en överraskning, för alla inblandade. Med all lera, nya krigsmaskiner och gammaldags tankesätt hos ledande officerare blev kriget en hemsk upplevelse för alla inblandade fotsoldater. Blod, lera och svett.
De engelska officerarna försökte i det längsta undvika att se verkligheten som den blivit i vitögat, tänkte traditionellt, vilket blev mängder av soldaters dödliga öde. Till och med när fred hade proklamerats skickades soldater ut till en säker död. En order är en order.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar