tisdag 25 november 2014

Närke är det politiskt korrekta språkets vagga

   Levi Erickson ändrade sitt namn till Levi Rickson. Han blev på ett år när, hundra
och var en Karropilt, från Almby socken i Örebros utkanter. En person som endast hade två yrken under sitt yrkesverksamma liv. Journalist på Nerikes Allehanda och poet med en förkärlek för att skriva på dialekt. När kung Gustav VI Adolf fick hans diktbok vid Örebro stads 700års jubileum 1965 frågade kungen om det var dikter i urval så svarade poeten  "Nej ers majestät, det är rubb och stubb."

Levi Rickson 1868-1967
   En av många bilder på poeten med en mustasch som skulle göra vilken hipster som helst grön av avund. Hans poesi var inspirerad av Fröding och han skrev på folkmål. Talspråk med starka dialektala inslag.  Ett annat särdrag för poeten var hans i diktform något dystra framtoning. Detta resulterade i att han tidigt i karriären gav sig själv signaturen "Jeremias i Tröstlösa". Dikten "Jag är så ledsen" visar att det fanns fog för han signatur.
1915 skrev han dikten "En borde inte sova" där det dialektala "en" används istället för pronomenformen  "man" av Jeremias  vilket skapar en ordvändning med romantiska förtecken.
"En borde inte sova, när natten faller på. En borde se på stjärnorna, en borde vara två."

   Jeremias använde alltså ordet "en" på det idag politiskt rätta sättet redan 99år innan det togs över av pk-etablissemanget. Närke är återigen en föregångare, den här gången språkligt, politiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar