söndag 10 maj 2015

Vad har tiden gjort med oss?

   Kvinnor är från Venus och män är från Mars, det var titeln på en bok som kom för tiotalet år sedan. Trots att vi fört in ordet "hen" i det svenska språket kommer könsskillnaderna fram allt tydligare och könens respektive särarter syns allt tydligare. Speciellt om man försöker tyda de signaler som finns i sociala medier.
När kvinnor gör inlägg till kvinnor handlar det om:
"Vackra du"
"Du är fantastisk"
"Finaste du"
"Styrkekramar"
"Snyggo, snygging"
"Bästa du"

   När sedan män skriver till män handlar det om ironi, gliringar, grabbighet och spetsfundigheter om kroppsliga tillkortakommanden och utseendemässiga skönhetsfel.
ÅJ

Tänk om det skulle vara tvärtom. Skulle nog bli en del protester. Tänk om jag i ett inlägg till en kvinna gjorde inlägg som "Vackra du" eller "Snyggo". Finns nog en och annan som lite förvånat skulle lyfta på ögonbrynen.
    Kommunikation handlar till stor del om kroppsspråk och andra subtila signaler som vi till och med har svårt att förstå att vi uppfattar. Kvinnor sitter tätt tillsammans och pratar förtroligt med låga röster om nåt som jag inte vet nåt om. Medan män halvliggande pratar sport, med höga röster. Män är mer ego och kvinnor mer kollektiva. Kvinnor mer omhändertagande och män mer självförverkligande.
Jag menar majoriteten av landets sportfiskare, golfare, fågelskådare och mc-åkare är inte män för inte.
   Nåt som på senare tid och blivit bevisat i undersökningar är också att könen röstar allt mer polariserat. Män röster höger och kvinnor röstar vänster. Kvinnor tänker och agerar mer kollektivt medan män tänker och verkar mer för det egna egot.
   Jag kan hålla på länge och räkna upp "bevis" för att kvinnor och män är varandras motpoler, eller är det bara ett bevis för mitt eget normativa tänkande? Könsroller sitter djupt rotade i majoriteten av befolkningen och där har många med mig ruskigt svårt att slita sig ur dessa djupa hjulspår historien skapat för könstänkandet.
   Men som det heter på engelska Opposites attracts, och då är väl ovanstående bra då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar