lördag 16 maj 2015

Vårens alla ljud

Så här när våren kämpar sig fram mellan lågtryck och kallfronter kommer alla de välbekanta ljuden tillbaka. Alla de ljud som hör våren till.
   Ljudet av skuttande hovar som förskräckt räddar tulpanhungriga rådjur från närkontakt med människor.
Grannens gräsklippare som brummar igång en tidig söndagmorgon när du själv tänkte sova länge efter en sen grillafton i ljummen majkväll. En avlägsen motorcykel som varvar ur motorn på landsvägen bortom skogen på andra sidan kraftledningsgatan. Glada barn som kiknar av skratt när studsmattans gnisslande hörs över grannens berberishäck.

ÅJ
Det ivriga ljudet av mygg och knott som svärmar runt mig och min fru när vi försöker att plocka vårens första bukett av liljekonvalj. Cykelns knirkande när jag åker banvallen i den allé av förgätmigej som bildats på dess sidor.
Grannen som bankar med hammare när uthus skall byggas som årets projekt.
Det fräsande ljudet när den första köttbiten landar på grillen och saften från köttet landar på de varma kolen.
Vårens alla flygare som håller konsert från tidig morgon till sena kvällen. Finns det en bättre väckarklocka än vårens sångfåglar på kärleksfullt humör.
Skulle väl då vara göken som den bäste av de bästa som med sitt repetitiva hoande skänker tröst var gång den hörs i öster.
Men det ljud som är mest typiskt för våren i Mark är när vår sovrumsdörr slår i karmen utifrån korsdraget som uppstår när alla fönster står på vid gavel för att släppa in vårens alla dofter och ljud. Denna dova duns som kommer av att de gamla gångjärnet som suttit i dörren sedan 1927 tröttnat något och gör att dörren inte helt stängs om man inte lyfter den lite grand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar