onsdag 8 juli 2015

Kris i livet

Har nu tragglat mig genom första delen i en triologi skriven av amerikanaren Richard Ford. Ford har skapat sin alter ego Frank Bascombe, en sportjournalist, mäklare och fyrtioårskrisande man, nyligen frånskild och vilsen.
Richard Ford lyckas med ett ordrikt språk skapa en tät historia på oändliga rader av metaforer och allegorier som får mig som van läsare att tappa tråden ett flertal gånger per sida.
Sportjournalisten, Självständighetsdagen och Som landet ligger är de tre delarna som delvis bygger på självupplevda erfarenheter som skrivande sportreporter, arbetslös och delvis misslyckad kommersiell författare.
Skickligt använder han språket på nästan totalt 1500 tättskrivna pocketsidor att beskriva en enda sak, sin egen fyrtioårskris. Som läsare gäller det att vara koncentrerad och vaken för det är otroligt lätt att tappa koncentrationen. Jag lyckas till slut på en grekisk strand få ro nog att läsa klart första delen.
Foto: ÅJ


Utmaningen blir de två återstående delarna som gett Richard Ford Pulitzerpriset och hinner inte den nu 71-årige författaren trilla av pinn får han nog Nobelpriset också vad det lider. Kom ihåg var ni läste det först.

Sportjournalisten av Richard Ford får 3 Markaskogar av 10 möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar