onsdag 15 juli 2015

Studio Ronk

   I den småländska skogen utanför Tingsryd fann Errol lugn och ro. Hela hans barndom var ett ständigt virrvarr av flyttar, skolbyten, mobbing, nya styvfäder och märkliga upplevelser med en mamma som inte alla gånger var helt nykter och som inte satte barnens bästa i första rummet.
Errol och hans syskon hade en minst sagt knepig barndom och lugnet i huset i skogen blev hans fasta punkt resten av livet.
   Den självlärde gitarristen började i unga år skriva låttexter och sketcher som skickades på postorder land och rike runt under namnet E. Hitler. Ett namn för att väcka uppmärksamhet på tidningarnas annonssidor.
Omslaget från boken        ÅJ
   Ibland nådde någon av produktionerna en större publik och ibland kunde även något av produktionsbolagen nappa på hans alster, men det ville liksom aldrig ta fart. I hans kvarlåtenskap finns en otroligt stor mängd musik, sketcher och texter som kommit till i hans studio därute i skogen utanför Tingsryd. Studio Ronk gav honom möjlighet att på egen hand och i lugn och ro få utlopp för en gigantisk kreativitet och skaparlust. Studion låg tvärsöver vägen från huset i skogen och var egentligen från början ett hönshus och skräplager.
   Under namnet Eddie Meduza spelade han 1978 in "Punkjävlar" som skulle förfölja honom resten av hans karriär. Det nya gitarrunderbarnet Johan Norum lirade gitarr på låten och 1983 skrev de Boyazont tillsammans som kom ut på Johan Norums bands, Europe, första platta.
   I sjuttiotalets Sverige med antagonismen mellan raggare och punkare blev Errol i och med detta raggarnas talesperson även om han inte räknade sig själv som raggare. Turnelivet i Sverige och Norden gav klirr i kassan och konserterna åtföljdes ofta av ett vilt festande tillsammans med publiken. Ett festande som till slut tog Errols liv, men hans musik lever kvar och hans rebelliska och sällan rumsrena texter fascinerar fortfarande ungdomar i hela Sverige.
   Pseudonymen Börge Lundahl har skrivit boken Bara man e´fantastisk om Errol Norstedt och hans liv. Även systern och hans sista sambo ingår i författarkollektivet, vilket ger boken mängder av "intimt material" som sätter en nästan personlig prägel på biografin över E.Hitler, Eddie Meduza men framförallt Errol Norstedt. 
En lättläst bok om ett komplicerat liv ger 6 Markaskogar i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar