onsdag 6 januari 2016

Inspector River

   En svensk immigrant i London spelad av Stellan Skarsgård som enstöringen John River. Han är inte bara en enstöring, han ser och pratar med döda också. Parallellerna till Antonius Block i Det sjunde inseglet finns. Rivers ensliga dialog med de döda sker publikt och gör honom till en kuf och en person som anses lida av mentala rubbningar av kollegor och chefer.
svenskfilmindustri.se

Skarsgård spelar den svårmodige svensken som kommit till London vid fjorton års ålder och sedan gjort karriär inom polisen. Fåordig, egensinnig och med en karaktär som lockar få medarbetare löser Inspector River svårlösta brott och när hans kvinnliga kollega faller offer för en kula blir hans besatthet om möjligt värre än någonsin. Under tiden som han och hans nya kollega Ira King försöker lösa polismordet reder de upp andra knepigheter längs vägen.
Det här är en originalserie från Netflix som gör att jag faller offer för trenden att se hela serier i ett sträck. Ser klart serien i ett nafs jämfört med det traditionella teveformatet med ett avsnitt i veckan. Spänningen går att ta på i den här täta sex episoder långa serien. Engelsmännen har här gått utanför ramarna för traditionella serier och med Skarsgårds polisporträtt känns det som de brutit ny mark och gjort en serie som kombinerar det bästa i engelska och svenska deckarserier. Tempot är lugnt och eftertänksamt, smått skandinaviskt, och sedan slipat och finjusterat av de engelska hantverkarna i deckargenren. En lyckad kombination som ger en serie avsnitt som håller tittarnas intresse på topp.
Serien Inspector River får nio Markaskogar av tio möjliga i betyg.
The Globeandthemail.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar