fredag 8 januari 2016

Rockkungar på slottet

Anders med glada besökare ÅJ
   Precis som Little Big Man och Forrest Gump har Örebrobaserade fotografen Anders Erkman turen eller snillet att dyka upp vid rätt tillfälle och finnas med i händelsernas centrum. Att han dessutom är beväpnad med kameran vid dessa tillfällen är besökarnas smala lycka.
   En lång karriär som fotograf på Nerikes Allehanda, kröns av en utställning med rockikoner i utställningen Rockbilder och bilder i folkton. Under helgen kan man ta del av mängder av bilder i Slottets Länssal tagna i Sverige under reportageresor för tidningen.
   De flesta av rockhistoriens storfräsare finns fångade med linsen av Erkman, medan de mer nytagna bilderna har en mer lokal prägel och en annan musikalisk inriktning. De senare bilderna är i färg medan de äldre är svartvita vilket är det bästa formatet enligt mig.
Knopfler, Bowie och Collins ÅJ
McCartney i focus ÅJ


Svartvita rockbilder i grodperspektiv ger en mängd av nyanser och kontraster i bilderna som hjälper till i mytbildningen av rockens stora.


 



Kungar i rock finns det gott om men drottningarna är i minoritet, såväl i verkligheten som på utställningen. Denna brist uppvägs av de fantastiska bilderna som ger musikhistorien rättvisa med början sjuttiotalet och fram till dagens datum. Internationella såväl som nationella stjärnor blandas med lokala förmågor på rockens estrader.


Utställningen får 9 Markaskogar av tio möjliga i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar