måndag 18 juli 2016

Tesla, SpaceX och Solar City

   "Hade Bill Gates och Steve Jobs kunnat få ett barn tillsammans skulle det blivit Elon Musk." Det skriver journalisten Ashlee Vance i sin biografi över entreprenören och företagsledaren Elon Musk. Musk som också gör skäl för namnet världsmedborgare, född i Sydafrika, och med släkt från Europa, USA och Kanada, men hans arbete har interplanetära ambitioner. Ambitionen är att dö lycklig och framgångsrik på Mars!
Bild: ÅJ
   Miljardären Musk skapade sig sin förmögenhet på olika mjukvaruprogram i Silicon Valley bland andra PayPal som efter hårt och uppoffrande arbete kunde säljas med miljardvinst. Hans affärsstil beskrivs alltifrån som smart och driven till galen och despotisk. Möjligen som ett resultat av sin barndom där han och hans bror Kimbal blev utsatta för psykologisk terror av fadern samt en tuff skoltid där mobbing tillhörde vardagen i de yngre åren. Från denna tuffa uppväxt har Elon Musk skaffat sig en hårdhudad inställning till ledarskap och affärer. Han drar sig inte för att skälla ut och avskeda både trotjänare i företagen men också affärspartners, allt för att kunna nå sina visioner snabbt och på ekonomiskt mest effektiva tid.
  Hans ambitioner och visioner finner inga gränser och han går iland med det mesta han företar sig. Rymdfärder till Mars, elbilar, solpaneler och ett världsomspännande rymdbaserat internet och som om det inte vore nog, Hyperloop, för hypersnabba persontransporter mellan städer. För Elon Musk är inget omöjligt och han har dessutom pengarna och kunnandet för att uppnå dessa mål.                
   Som en modern Jules Verne som sätter idéerna i verket, snarare än på boksidor, jobbar han omänskligt långa arbetsdagar. Hans signum har blivit att på ett innovativt sätt kombinera hårdvara med mjukvara för att få det bästa ur två världar till hjälp att uppnå sina visioner. "Han gör vad han vill. Det är Elons värld och resten av oss lever i den." skriver Vance i sin biografi.
   Jag ställer mig gärna i kö för ett exemplar av elbilen Tesla, men det får nog vänta något till den billigare modellen kommer, 2018, eller när jag vinner på Lotto. Musk lyckas kombinera en snygg bil med ett framsynt och visionärt miljötänkande. Det ger mig framtidstro och köplust.
Boken inspirerar och fascinerar. Ingen ledarstil att ta efter inom kommunal verksamhet direkt. Musk är en entreprenör med miljötänk och med enorma möjligheter till att påverka oss andra att göra vad vi kan för miljön och den planet som våra barnbarn en gång tar över efter oss.

Biografin får 9 Markaskogar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar