lördag 13 augusti 2016

Lerin på Sandgrund

   I skenet av sommarens sista skälvande solsken når vi Karlstads nöjespalats sedan 55 år tillbaka, Sandgrund. Dansgolvet är nu utställningslokal och tonerna från Flamingokvintetten, Sten och Stanley och Streaplers är ersatta med en omfattande och varierande produktion i många toner av en annan artist, nämligen Lars Lerin.
Lars Lerin Foto: ÅJ
Lerin som blottat sitt innersta på teve under de senaste åren har på så sätt blivit Sveriges favoritmålare. En märklig förvandling där han gått från att vara en ensling till konstsveriges kelgris. Lerin har haft en brokig väg till dagens exempellösa framgång. Han har bott i Norge, deltagit i polarexpeditioner, sjunkit djupt ned i missbruk, men tack vara sin konst rest sig igen.
Han arbetar nästa uteslutande med akvarellmålning och är tekniskt driven om än inte fullfjädrad. Det kompletteras av hans  känsla för detaljer för ljus och mörker i kontrasterande verkan vilket gör hans tavlor till mästerverk, framförallt de stora tavlorna i hans produktion. Han låter också betraktaren måla själv, ibland antyds endast detaljer och motiv där vi själva fyller i med våra egna erfarenheter. På Sandgrund ser man betraktare som fastnar långa stunder framför hans verk och som ändå inte ser tavlans alla detaljer eller budskap.
Lars Lerin Foto: ÅJ
   Som författare sedan debuten 1983 med boken Utpost har han även inom denna genre haft en omfattande och framgångsrik karriär.
   När jag vandrar runt där på Sandgrund och tittar på konsten hör jag att en av hans tavlor, som en gång hängt i Allehandaborgen i Örebro, sålts på nätauktion för 70.000kr  och då var det ändå bara en av hans mindre konstverk.
Ja, Lars Lerin är i ropet inte bara i Sverige utan han har hela världen för sina fötter.
   Inte bara konst och böcker finns att se utan i glasmontrar ligger en omfattande brevkorrespondens som i sig är konstverk. För det är så han håller kontakt med omvärlden då han numer är Värmland trogen och det landskap som nu ger honom inspiration och familjelycka. Så har ni fått slut på idéer för utflyktsmål inför hösten och ännu inte besökt Sandgrund så rekommenderar jag ett besök. Ni kommer inte att ångra er.
Utställningen får 9 Markaskogar i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar