måndag 11 september 2017

Hasseåtage

 
Hasse Alfredson    Foto: Sveriges radio


   Bloggen ställer sig i den långa raden av olika medier som vill hylla den nyligen borgångne Hasse Alfredson. Att nämna Hasse utan Tage är näst intill omöjligt. De hänger ihop lika mycket som Lennon/McCartney. Fast de båda paren ändå gjorde mycket tillsammans  producerade och skapade de var för sig men insåg att deras varumärke som par var mångdubbelt starkare än som individer. Nu i samband med Hasses bortgång går en epok definitivt ur tiden, speciellt som Gösta Ekman dog tidigare i år. Gösta var skådespelaren som var med i nästan samtliga av deras produktioner och skapade egna gubbar i Hasseåtages ramverk. En personlig favorit hos bloggen är filmen Picassos äventyr från 1978 som bloggats om tidigare i andra media 
    Hasse Alfredson  (1931-2017) och Tage Danielsson (1928-1985) träffades på femtiotalet som utvalda att starta den nya radiokanalen P3. En nytänkande underhållningskanal på riksradion. De båda hade en gedigen bakgrund som studentspexare från Lund respektive Uppsala och redan från början uppstod en kreativ kemi mellan de båda som gjorde att det producerades revyer, filmer, teveserier, böcker, visor och mycket annat i en aldrig sinande ström från deras skrivarstuga på söder i Stockholm.

 Från 88-öresrevyn 1970 där Hasseåtage ger sin syn på ålderdomen.

   Mängder av epitet och etiketter har satts på de två under åren, satiriker, humorister, anarkister, humanister, samhällsdebattörer, miljöengagerade ja listan kan göras lång. Några efterföljare lyckades aldrig axla den fallna manteln även om både Magnus och Brasse samt Lorrygänget gjort tappra försök men ändå inte lyckats nå Hasseåtages nivåer av intelligent humor och samhällssatir.
   Inspiration kom ofta från Londons scener och ifrån England och USA togs också musiken som deras maestro Gunnar Svensson tolkade och framförde med stor finess. Filmer som Picassos äventyr, Ägget är löst, Mannen som slutade röka och Änglamark är klassiker och tidstypiska politiska satirer som nog var parets specialgren. Hasse hade dessutom en svärta i sin produktion som Tage saknade och Ägget är löst är nog den märkligaste av alla produktioner men är ett resultat av Hasses sinnestillstånd när hans femårige som omkommit på grund av en olycka i hemmet. En annan otäck historia är Den enfaldige mördaren med Stellan Skarsgård i huvudrollen där Hasse själv spelar den tyranniske storbonden.
    En sådan här uppräkning av Hasse Alfredsons karriär kan naturligtvis inte ta upp allt men bloggen måste ändå nämna de hundratals Lindemän som han improviserat fram under sextio och sjuttiotalen.
Som en liten pausunderhållning började Lasse O Månsson intervjua Hasse om ett aktuellt ämne ur tidningen för dagen. Tage tog över intervjuarens roll och Hasse briljerade med sin improvisationsförmåga och gjorde många oförglömliga Lindmän i samband med revyer som bl a Gula Hund, Gröna Hund, Glaset i örat och Under dubbelgöken.
    Hasse fick som han ville ända in i slutet och han log och dog i stillhet. Bloggen hoppas att Hasseåtage nu återförenas i Änglamarken någonstans och får återuppta sitt samarbete och vem vet, kanske de stöter på Gösta och för evigt sätter ett leende på läpparna på himlaskarorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar