söndag 10 december 2017

Vit fjäril

Ko Un
   Sättet att forma namn har stor variation världen över. Ko Un är ett namn på en äldre gentleman från Sydkorea. Ko Un är en poet en och politiskt medveten sådan som fortfarande bär på sår från femtiotalets Koreakrig. Ett krig som är kusligt påtagligt än i dag med de verbala strider mellan Trump och Kim Jong-un som får världen att frukta ett kärnvapenkrig.
   Ko Un föddes 1933 i den sydliga provinsen Gunsan och har haft ett händelserikt liv, trauman under inbördeskriget, självmordsförsök, fängslad av regimen ett flertal gånger. Tio är som munk till trots är denne produktive poet alltid med i diskussionen inför Nobelpriset i litteratur, en kandidat som finns med länge i akademins process. Poesi, skönlitteratur, drama, essäer och självbiografier och översättningar av kinesisk klassiska verk men även reselitteratur ingår i den digra produktionen.
   Vit fjäril är ett av tre översatta verk till svenska och han var bloggens favorit till årets nobelpris. Det som ligger honom i fatet ur ett nobelprisperspektiv är att han är poet och 2011 fick vår egen Thomas Tranströmer priset så det dröjer en tid innan en poet får igen gissar de flesta förståsigpåare. Den som borde stå först i kö är Ko Un, också utifrån ett politiskt perspektiv även om priset bara skall ges utifrån litterära meriter. Den allmänna opinionen är annars att Nobelpriset politiserats på senaste åren, därför gjorde bloggen honom till sin favorit. Dessutom har få läst honom och få känner till poeten så han uppfyllde verkligen många kriterier för att få Nobelpriset i litteratur!


   Dikterna i Ko Uns Vit fjäril är inte något som man läser bara som en lätt förströelse. Det krävs uppmärksamhet och koncentration och det är inte alltid heller som dikterna då faller på rätt plats i läsaren medvetande. Läsaren bör känna till den österländska traditionen och kulturen men även Ko Uns egen historia för att kunna tillgodogöra sig texterna. Boken består inte av någon stor textmassa, men innehållet ger som sagt stora utmaningar och Vit Fjäril kräver flera genomläsningar för att nå sin västerländska läsare. Den jäktade västerlänningen måste här skruva ned tempot och ta djupa andetag för att kunna koncentrera sig på läsningen av de korta kärnfulla texterna med sitt underfundiga budskap som finns gömda bland sidorna i Vit Fjäril. Det är inte orden som är svåra, men hans metaforiska vändningar är hisnande och ofta oväntade och svårtolkade. Att tillhöra Ko Uns läsekrets ger onekligen en hel del hjärngymnastik och kräver en mycket av sina läsare.
Bloggen har än så länge hunnit med en läsning så Vit Fjäril når i nuläget 4 Markaskogar i betyg  av tio möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar