tisdag 19 juni 2018

FIFA World Cup, 1:a omgången

    
    Första omgången i fotbolls-VM bjuder på offensivt och frejdigt spel. Nervöst, javisst, men inte typiska förstamatcher där båda lagen vanligtvis är mer rädda om den poäng man har än att försöka vinna och få ihop tre poäng. Flera snygga mål på frispark och skott från distans och betydligt färre filmningar och kapningar bjuds vi på i första omgången jämfört med tidigare turneringar. Det verkar som om videodomarsystemet redan påverkat spelet på ett positivt sätt och det har inte gett spelet långa speluppehåll eller andra longörer och dispyter i tolkningen av VAR som en del befarade. Möjligtvis har VAR gjordrt domarna lite mer ovilliga att blåsa straff och istället lutar de sig mot videobedömningarna.
   Hittills har Danmarks och Islands målvakter utmärkt sig med bländande spel. Ronaldo, Portugal med tre mål, Costa, Spanien, Kane, England, Lukaku, Belgien samt Rysslands Cheryshev med två baljor är än så länge turneringens skarpaste målskyttar. De nationer som imponerat mest på bloggen under första omgången är Portugal, Ryssland, England, Belgien, samt Brasilien trots att de senare bara klarade av en poäng mot alplandet Schweiz. Brasilien är fortfarande bloggens favorit till VM-titeln men sanden som skaver i strandtangan är att laget filmar och spelar lite småfult helt i onödan. Mer sambalir är vad vill bloggen se!
   Den spelare som imponerat mest i första omgången är brassarnas vänsterback Marcelo som har en fantastisk speluppfattning tillsammans med en sagolik vänsterfot även om bloggen inte helt glömmer bort Marcelos lagkamrat från Real Madrid, Ronaldo.
   Så här långt i detta VM följer bloggen turneringen via Instagram stories i större utsträckning än via teve men tevedosen förväntas öka allt eftersom mästerskapet rullar vidare. Bloggen noterar att andelen kvinnliga experter och reportrar ökat markant på teve och dessutom har SVT lyckats möblera bort Nanskogs manspread. Funderar också runt de stora avstånd som finns i turneringen för lagen och journalisterna, inte helt optimalt att åka kors och tvärs över det ryska luftrummet med tanke på den bristande flygsäkerhet som finns i VM-landet. Under slutskedet av första omgången råkar också VM ut för sitt första flygtillbud. Saudiarabiens plan fattar eld då en av motorerna börjar brinna. Ryska flygmyndigheter hävdar att en fågel flugit in i en av motorerna som i sin tur börjar brinna. Ingen fara för fotbollsspelarna och elden släcks snabbt, men bloggens oro över flygsäkerheten får ny näring.


Granqvist jublar efter 1-0 mot Syd-Korea

   Drakdödarna från Svedala gjorde debut i VM på måndagen, den mest intressanta speldagen, då även Belgien och England gick in i turneringen. Granqvist bredsidade säkert in straffen som Video Assistant Referee tilldömde de blågula i andra halvlek. Berg hade flera bra lägen i första men tillsammans med Claesson och Jansson lyckades inte Sverige få hål på den Sydkoreanska försvarsmuren. Sydkorea var direkt dåliga med svagt passningsspel, Forsberg gjorde en blek figur medan Granqvist och Jansson spelade säkert längst bak. Jansson var nog bäste svenska denna match speciellt med tanke på att han fick hoppa in på kort varsel för den sjuke Lindelöf-Nilsson. Slutet gott allting gott, tre poäng på kontot och hoppet finns om avancemang till åttondel för Sverige. Men då gäller det att skaka av sig nervositeten inför andra omgångens möte mot Tyskland som i sin tur har stor press på sig efter en överraskande förlust mot Mexiko. Mexikanarna visade tyskarna en ny mening med Montezumas hämnd och båda lagen blir stora utmaningar för blågult som måste visa större mod och tempo för att vinna fler poäng i gruppspelet.
   Tyskland som tillsammans med Argentina har varit den största besvikelsen bland favoritlagen så här långt men turneringen är lång och det är ovanligt att slutsegraren går igenom alla matcher obesegrade i en så här turnering.
   För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar