torsdag 28 juni 2018

FIFA World Cup 3:e omgången

  

   Skammen i Dijon 1982 är anledningen till varför tredje omgångens gruppmatcher spelas samtidigt.
Västtyskland och Österrike spelade 25 juni 1982 den sjätte och sista gruppspelsmatchen då Algeriet och Chile spelat dagen innan. Om Västtyskland, som var tvingade att vinna, vann med inte mer än 1 eller 2 mål gick både tyskar och österrikare vidare. I tionde minuten tog tyskarna ledningen och därefter var det 80 minuters gå- och ståfotboll och ett totalt ointresse för fotboll från de 22 spelarna på planen. En hel fotbollsvärld inklusive Algeriet och Chile blev helt galna och anklagade européerna för fusk, men inget kunde bevisas. Hade sociala medier funnits för 36 år sedan så hade nätet fullkomligt exploderat av hat och hot.

   Grupp A som redan var klar om vilka lag som skulle gå vidare hade som enda frågetecknet vem av Uruguay och Ryssland som skulle bli etta respektive tvåa. Uruguay med Suarez i spetsen bet ifrån sig bra och utklassade ryssarna med 3-0. Frågan är om ryssarna nu gjort sitt i VM eller om de spelat på sparlåga för att undvika tvåan i grupp B vilket mycket väl kan bli Portugal i åttondel.

   Grupp B var spännande som tusan där Iran utmanade den Iberiska halvön ordentligt. Portugal tog ledningen med VMs läckraste utsida av portugisen Quaresma som följdes upp av en straffmiss från Ronaldos högerfot. I andra bombade Iran in en straff efter en VAR-bedömning och slutet blev en pärs för alla inblandade medan Spanien kostade på sig att spela oavgjort mot tabelljumbon Marocko. Portugal och Spanien vidare till åttondel. Portugal möter Uruguay i åttondelen och ryssarna får känna på spanskt stål i nästa omgång.

   En sak som bloggen reflekterat runt är spelarnas tröjor och specifikt spelarnas namn som de har på tröjorna i de lag som spelar i ställ från Adidas. Ställ från Nike, Errea, Hummel och Puma där syns namnen bra på långt håll, men Adidas har krånglat till fonten på bokstäverna så de framträder i en digitaliserad och kantig stil som gör att om bloggen inte vet namnet på spelaren så är det näst intill omöjligt att veta vad spelaren heter. Bloggen gissar friskt och många gånger är gissningen långt från sanningen. Är det ett O eller ett D? Är det ett P eller ett F? Gissar att designern på Adidas blir arbetsbefriad efter den insatsen.
   Bloggen är säker på är vilket ställ som är snyggast. Kroatiens reservställ är en härlig uppenbarelse. Lilasvarta stora rutor på tröjans framsida och mörk rygg, riktigt snyggt. Detta trots att bloggens sällskap i tevesoffan på midsommardagen tyckte att Sveriges kycklinggula shorts var snyggast hittills i VM. Fortfarande osäker på om sällskapet menade allvar eller var ironisk. Runner-up på vad gäller snygga tröjor är Frankrikes reservställ. Verkar som om länderna vågar mer med reservställen.

   Grupp C och sista omgång blev en sömning och långtråkig historia där Peru spelade bra för "klubbmärket" och tog ledningen mot toppduons enda hot, Australien. Redan klara Frankrike som luftade större delen av bänken spelade lojt och oinspirerat mot Danmark som bara kunde tacka och ta emot när de båda lagen gäspade sig vidare till åttondel.

   Grupp D ett getingbo till grupp som var vidöppet vad gällde avancemang och alla hade chansen till åttondel. Messis Argentina fick en sista chans mot Nigeria. Ledarlaget Kroatien, som var klara för avancemang, bytte ut hela 9 spelare i startelvan som under ledning av kapten Modric  spelade mot isländsk vikingmentalitet. Island och Argentina var tvingade att vinna för att nå åttondel. Argentina tog tidigt ledning genom ett tekniskt nummer av Messi som satte press på Island och Nigeria. Nigeria kvitterade på straff och Kroatien tog samtidigt ledning mot Island, Island fick sedan en straff och nätar. Ett tag under matcherna hade Nigeria åttondelsplatsen.Vid ett tillfälle var Island ett mål från åttondelen och Argentina lyckas till slut att lirka sig vidare till åttondel utan att på något vis imponera eller spela i närheten av bra. En rafflande sista omgång i grupp D. Frankrike möter Argentina och Kroatien spelar mot Danmark i åttondelarna.

Grupp E där ska Sveriges motståndare i åttondelen skall koras. Brasilien, Serbien och Schweiz hade chansen och alla lagen blir en utmaning för de blågula även om Sverige satt sig i respekt hos det flesta lagen som är på besök i Ryssland. Serberna var alldeles för tama och Brasilien joggade hem gruppsegern medan Schweiz krigade till sig andra platsen i grupp E och blir därmed Sveriges motståndare i åttondelen.


Grupp F  Vilken spänning, alla i gruppen hade chansen till och med Sydkorea som inför avslutande rundan har noll poäng. Sverige började med två feta chanser de första fem. Ojoj vilken positiv start av Sverige, men det behövdes ett mål. I halvtid är det noll noll i båda matcherna och det behövdes ett svenskt eller ett sydkoreanskt mål för att denna dag skall ge en åttondelsplats till lagen. Sverige saknade inte chanser medan mexikanarna hade bollinnehavet. Några domslut går mot Sverige i första och Janne Andersson skräder inte orden och visar temperament vid sidlinjen. I andra halvlek Mååååååååål Augustinsson en sträckt vänstervrist från nära håll. Sverige vidare till åttondel!                                                          
                                                                                  Granqvist "Granen som aldrig barrar" "slår
in en tveksamt dömd straff och Sverige får lite tillbaka på den VAR-bortdömda straffen i första.  Tack "Kungsgranen"! Tyskland är fortfarande ute ur VM. Ojojoj 3-0 till Sverige på ett självmål där Toivonen framkallade det mexikanska misstaget. Tyskland fortsatt trea i gruppen och ute ur VM. Tyskland gör ett historiskt fullkomligt uselt VM och avslutar med en 0-2 förlust mot Sydkorea som bara hade äran att spela för i och med Sveriges 3-0 utklassning av Mexico. I Sverige glänste Granqvist tillsammans med mittfältet som köttade på i 90 minuter. Framåt var både Berg och Toivonen ständiga hot för mexarna. Fasta situationer var Sveriges bästa vapen för kvällen.  Emil Forsberg är fortfarande ett sparkapital som bloggen hoppas får det att lossna mot Schweiz. Gudomlig rättvisa har skipats utifrån det oturliga avslutet på Tysklandsmatchen. Nu blir det Schweiz för Sverige och äntligen en chans för transatlanter att lära att det finns skillnad på länderna.

Grupp G och gruppfinal mellan Belgien och England där lagen spelade för förstaplatsen i en grupp som är en av de mer svaga i VM. Tunisien och Panama gör upp om jumboplatsen i gruppen. Bloggen konstaterar att de båda topplagen luftar sina respektive bänkar och Lukaku och Kane nöter bänk från start. Inget av lagen vill bli etta då man får Japan i åttondel och riskerar få Brasilien i kvarten. Men det här ska dom få fan för! för då får de Colombia i åttondelen och Sverige i kvarten istället och då vinner vi!! Den sömniga matchen vinns av Belgien som får Japan i åttondel och England hamnar på Sveriges sida i slutspelsträdet och möter Colombia. Segraren möter Sverige i kvarten om blågult går så långt i slutspelet.

Grupp H  är helt öppen grupp där Japan och Senegal hade ett litet poängövertag på Colombia som i sin tur har imponerat mest på bloggen av de tre lagen. Colombia och Polen går segrande ur dagens drabbningar och Senegal bli det första laget i världshistorien som förlorar på "Fair play-regeln" mort Japan. Oavgjort i inbördes möte, lika många poäng, samma antal gjorda mål, men de har fler gula kort än vad Japan har. Snöpligt minst sagt för Senegal. Colombia och Japan vidare till åttondel.

Sammanfattningsvis har gruppspelet bjudit på bra spel och spännande matcher. Tyskland har överraskande åkt ur VM i ett tidigt skede. Sverige har gått vidare och är ett starkt kollektiv och viktigt nu mot Schweiz är att focus finns kvar så blågult inte slappnar av då alplandet inte är ett dåligt motstånd. Imponerat har Belgien, Kroatien och England gjort och kanske Argentina och Brasilien kan få ordning på spelet nu när VM går in i de sk "knock-out ronderna" men slutspelet är mer ovisst än någonsin i tidigare mästerskap för hur tänker Frankrike, Portugal och Spanien när nu VM skall avgöras.

  För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar