söndag 24 juni 2018

FIFA World Cup 2:a omgången


    Som tevetittare och följare av världsmästerskapen i fotboll 2018 märker man redan i andra omgången att spelet hårdnat. Stora saker är i görningen, prestige och pengar står på spel. Matchen mellan Argentina och Kroatien var ett typexempel där matchen blev till en utklassningsseger som ett resultat av den kroatiska hårdheten och spelskickligheten och en formlig ostskivefestival för sydamerikanerna som visade upp ett synnerligen dåligt spel och humör vilket gör att de nu är snubblande nära att åka ur VM redan i grundspelet. Messi och hans Argentina är så här långt turneringens stora besvikelse och vi får se om det lyckas lirka sig vidare till åttondelarna.

   Belgien och England imponerar i en ojämn och svag grupp och vi får se vad som händer när dessa båda lag stöter på tuffare motstånd. Några grupper är avgjorda redan efter två omgångar medan andra grupper är ovissa in i sista minuten av tredje omgången. Portugal och Kroatien trummar på med bra spel medan Brasilien slår in två mål på övertid och är fortsatt bloggens favorit till världsmästartiteln.
Omgångens lirare är Kroatiens Modric som är målskytt, framspelare, grovjobbare, finlirare och pådrivare en och samma person. Skytteligan toppas av Englands Harry Kane på fem mål tätt följd av Ronaldo, Portugal och Lukaku, Belgien på fyra baljor.
   Redan nu har agnarna skiljts från vetet och vidare till åttondelarna är England, Ryssland, Belgien, Portugal, Kroatien, Uruguay och Frankrike. Lagen som är inge vidare, det vill säga chanslösa till avancemang redan efter två omgångar är Panama, Saudiarabien, Egypten, Marocko, Peru, Costa Rica, Polen och Tunisien. Afrika och Mellanamerikas lag verkar gå dåligt trots en enorm passion bland fansen medan Europas organisation och taktik firar triumfer. Den gula väggen kommer från Colombia inte Sverige, colombianerna är många och hängivna och för ett enormt oväsen matcherna igenom och på planen visar de en teknik och ett hjärta som kan räcka långt i turneringen.

  Storstjärnor såväl som kompletteringsspelare börjar i allt större utsträckning filma och rulla runt på gräset som om deras sista stund var kommen. Stämplingarna är i legio och spelarna skriker ut sin korta, intensiva smärta ackompanjerat med några gräsrullningar för att sedan fortsätta som om inget hänt när domaren ignorerat dessa spelare. Det vore inte helt fel om det kunde delas ut varningar i efterhand med hjälpa av VAR för dessa patetiska inslag i spelet. Ronaldo och Pepe från Portugal och är båda goda skådespelare men också fantastiska fotbollsspelare men borde ägna mer tid åt spelet med boll än det med drama. Exemplen är många fler, men bloggen vill inte trötta ut läsarna av denna text med att i princip räkna upp de flesta av spelarna i detta mästerskap. Så långt har det gått och flera spelare och landslag gör sig till åtlöje på den världsscen de nu uppträder.

   Straffarna fortsätter att öka i antal men det gör också de snygga frisparkarna, kombinationsspelet, dribblingarna, de snabba omställningarna, tunnlarna och passionen på läktarna. Än så länge inga våldsamheter om man undantar skärmytslingen mellan Sveriges och Tysklands bänk vid slutsignalen av matchen i andra omgången mellan lagen.

Toivonen från Degerfors
  I  94 minuter trodde hela den svenska folket på minst en svensk poäng mot den tyska maskinen i andra omgången av VM-18. Speciellt ljust verkade det då Toivonen gjort ett klassmål i första halvlekens 28 minut och Sverige låg i ledningen och hade dessutom skapat flera vassa chanser. Det hade i och för sig tyskarna också gjort men på något vis hade vi ledningen i halvlek och kände tillförsikt inför andra.
Sverige hade parkerat bussen och satsade på kontringar som denna kväll var ytterst giftiga. Berg, Guidetti, och Forsberg hade möjlighet att göra ytterligare mål på tyskarna men lite bättre speed och skärpa hade krävts. Med lite tur hade Berg också fått med sig en straff i första men det verkade som om VAR just då hade myrornas krig. Bakåt försvarade sig svenskarna heroiskt.
   Kråkan Lööw fick ordning på det tyska spelet direkt i andra och Reus kvitterade tidigt från nära håll. Trots en utvisning på Boateng i 82:a fortsatte den tyska pressen som gav en frispark i 94:e minuten och här fick Tony Kroos visa sin skicklighet och curlade in vinstmålet till den svenska nationens förtvivlan.
    Bäst i Sverige den här dagen var Sebastian Larsson, Robin Olsen i målet och Andreas Granqvist.
Inför sista omgången och ett potentiellt avancemang är det ingen större skillnad på förlust och oavgjort resultat mot tyskarna. Sverige måste slå Mexico för att vara säkra för ett avancemang även om en poäng mot tyskarna hade gett fler alternativ i den matematik som nu gäller för hur VMs mest öppna och ovissa grupp skall sluta. Till och med Sydkorea som är poänglösa efter två omgångar har chansen att gå vidare om resultaten går deras väg i tredje rundan av grundspelet.

  För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar