lördag 18 maj 2019

Wild Tales

   På resa hittar jag en spännande bok av Graham Nash. Den förre medlemmen i banden Hollies och Crosby, Stills, Nash and Young har satt sin karriär och sina minnen på pränt från snart sextio år på rockens scener.
En lättläst bok på engelska med massor av referenser till musikhistorien och Nash droppar namnen på den ena musikaliska världsstjärnan efter den andra. De är hans privata vänner, hans musikervänner  eller branschvänner som hjälper varandra eller festar tillsammans när de stöter på varandra på turné eller andra tillfällen världen över.
   Bloggen har hört Graham Nash från scen, men då som soloartist och förband till Van Morisson. Vänder läsaren upp och ned på boken formligen regnar det vitt pulver från sidorna. Nash har en väldigt liberal hållning till droger vilket kanske förvånar då han mycket väl vet baksidorna av droger eftersom han var nära att förlorade sin bäste vän David Crosby i drogmissbruk.
Den fotointresserade Nash i ung upplaga.
   Graham Nash växte upp under knappa förhållanden i Manchester där han hade Buddy Holly som musikalisk förebild. Inte så konstigt att han 1962 bildade bandet Hollies tillsammans med barndomskamraten Alan Clarke och spelade lättsmält popmusik där stämsången var bandets signum.
1968 bröt Nash med Hollies och hittade nya vänner i USA där David Crosby var den första han stötte på men även Joni Mitchell. Hon var nära knuten till kretsen och Nash och Mitchell var under en kortare tid ett par. Supergruppen Crosby, Stills and Nash debuterade inför publik på Woodstock och en tid senare ansluter Neil Young till bandet när de uppträder på den ödesdigra festivalen i Altamont. Gruppen har en brokig och bråkig karriär där de framträder som grupp men även i andra konstellationer där Crosby och Nash är den vanligaste. Ett fåtal studioskivor men desto fler liveskivor blir resultatet av bandets gemensamma produktion. Graham Nash ägnar sig efter karriären åt mängder av välgörenhetsprojekt och fotografering som är  en livslång hobby och fler av bilderna i boken är tagna av Nash själv.
  Boken är på engelska, men lättläst och The Beatles, Rolling Stones, Simon and Garfunkel och Mamas and the Papas återfinns på var och varannan sida och en hel del rolig info om dessa band kommer läsaren till del. Gillar man som läsare modern musikhistoria så är den här boken en guldgruva med allt från musiktävlingar i ett regnigt Manchester till de stora scenerna i Amerika.

Boken från 8 Markaskogar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar