måndag 21 december 2015

Alla är lika mycket värda


ÅJ
   Fick tips om att besöka Highgate cemetary i norra London nu senast jag var på besök i stan. Det är en kyrkogård som har blivit ett turistmål för många. Flera kända personer har sitt sista vilorum där som Douglas Adams, författaren till Liftarens guide till galaxen och Sex Pistols kontroversielle
ÅJ
manager Malcolm McLaren, men även många andra. Men den mest kände är nog författaren till Das Kapital, Karl Marx.
Hans gravsten är den enda på östra kyrkogården som är stor, ståtlig och välskött. Prydd av en enorm byst av Marx själv. Hans grav pryds alltid av en liten bukett färska blommor. Alla andra gravar på den östra delen av kyrkogården utom några få är övergivna av sina anhöriga och övervuxna av murgröna. På den västra delen av kyrkogården får man inte ens komma in på på grund av rasrisken då gravmonumenten långsamt vittrar sönder övergivet i den brittiska öns fuktiga klimat. Här kommer man bara in om man beställer tid med guide.
ÅJ
  Visst är det en paradox när jag dagen efter går på Portobello Road och ser huset där George Orwell satt och skrev Animal farm 1945Orwell själv en sann kommunist som stred för den röda sidan i spanska inbördeskriget, gillade inte när makten korrumperade. Han skrev boken som en satir med den ryska kommunistiska makteliten som måltavla. George Orwell en gång kommunismens förkämpe och Marx jämlike vad gäller kommunistisk ideologi och syn på människors lika värde. Tyvärr har då minnet av Marx i form av stenen på Highgate cemetary fått mer gestalten av ett av ledardjuren  i Animal farm. Det tror jag varken Marx själv eller Orwell hade gillat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar