söndag 11 september 2016

Mårbacka

   För någon månad sen var jag på utflykt till Värmland. En del bussåkande i det västra grannlandskapet gjorde att vi hamnade på Sandgrund och såg på Lars Lerins konst. Ett av hans motiv var en bild av Mårbacka herrgård, en plats vi dagen därpå besökte.
Mårbacka i Lars Lerins version. Foto ÅJ

   Selma Lagerlöfs barndomshem i Östra Ämterviks socken. Ett hem som fadern måste sälja då han gått bankrutt och som sedan Selma köpte tillbaka och renoverade grundligt för pengar som hon fått tack vare sina framgångar som författare. Mårbacka var ursprungligen en mindre faluröd byggnad som Selma gav ny skepnad men fortfarande finns ursprungshuset kvar inne i den nya byggnaden.
Mårbacka Foto: ÅJ

   Selma blev som ung förlamade i sina ben men tillfrisknade lika fort som hon blivit förlamad och led sedan av en höftskada livet igenom och sökte sig till lärarinneyrket mot sin faders vilja. Under sin lärarinnekarriär i Falun och Landskrona började författardrömmarna ta form och Selma debuterade 1891 med Gösta Berlings saga. Karriären fortsatte med flera böcker som översatts på många språk. Selma fick både nobelpriset i litteratur 1909 och blev invald som första kvinna i Svenska akademin 1914.
Filmaffisch Foto: ÅJ
   Några som var lite mer missunnsamma var folket i grannsocknen som minsann inte gav Selma någonting i uppvaktning på en av hennes 70-årsdag. Något som inte mottogs positivt naturligtvis i Östra Ämtervik.
Selma drev Mårbacka med förlust men värdesatte ändå gården och skapade många arbetstillfällen för innevånarna i Östra Ämterviks socken.
   Många av hennes böcker blev också filmatiserade av samtidens svenska stumfilmsstjärnor och när
det var dags att göra film av Gösta Berlings saga släppte man fram en debutant på bioduken, Greta Gustafsson, som senare gjorde internationell karriär under namnet Greta Garbo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar