måndag 10 oktober 2016

Basquiats änka

  

En snabbläst bok. Foto: ÅJ
   En liten, behändig bok på knappa tvåhundra sidor som beskriver det dysfunktionella och drogindränkta förhållandet mellan kanadensiskan Suzanne Mallouk och grafittikonstens wonderboy Jean-Michel Basquiat. Båda lämnade en trasslig uppväxt för att söka lyckan i 1980-talets New York. Jennifer Clement berättar historien om deras förhållande i dagboksform med inslag av Suzannes egna ord. Dagboken påminner om poesi där författaren inte tvekar att måla med de svartaste av färger i sin beskrivning av det kaotiska förhållandet mellan de två.
   Att de delade boende och heroin hindrade inte Basquiat från att söka andra partners ur båda könen både vad gäller droger och sexuella relationer. Allt som ofta skällde han ut Suzanne och lämnade henne för andra för flera dagar sträck. Hon fick höra genom gemensamma vänner var han bodde och vilka nattklubbar han besökte. Basquiat kom alltid tillbaka till Suzanne och hon var hans enskilt största inspirationskälla för hans konstnärliga uttryck.


    Hans stil beskrivs som en blanding av grafitti, primitivism
Mitchell Crew 1983 Foto: wikiart.org
och neo-expressionism och den gav honom berömmelse under hans livstid vilket inte är alla konstnärer förunnat. Han sålde sitt första konstverk till Debbie Harry, sångerska i Blondie för 200 dollar. En summan som nu efter hans död kännas som ett riktigt kap då tavlorna nu gå för miljonbelopp på konstauktionerna. Den som indirekt blev orsak till den definitiva brytningen mellan Suzanne och Jean-Michel var Andy Warhol. Basquiats konstnärliga förebild och den som var svartsjuk på Suzannes speciella roll i Jean-Michels liv.
Basquiat dog när han kvävdes av sina egna spyor den 12 augusti 1988 vid 27 års ålder och blev därmed en i den långa raden av döda 27 åringar i musiker och konstnärskretsar. Suzanne däremot kom ur drogberoendet och utbildade sig till läkare med utmärkta betyg och blev psykiatriker med en specialisering mot konstnärer och deras psykiska ohälsa.
Warhol och Basquiat  Foto: Vulture.com


Boken får toppbetyget 10 Markaskogar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar