lördag 1 oktober 2016

Ömma knappar


Svenska omslaget till boken Ömma knappar
Foto: ÅJ
    Gertrude Stein gav uttrycket kulturtant ett ansikte redan i början av nittonhundratalet. Född i USA 1874 av rika föräldrar som gjorde henne och hennes familj ekonomiskt oberoende resten av livet. Hon flyttade redan 1904 till Paris och flyttade då in hos sin bror Leo som hon avgudade. De två startade en kulturell salong som skulle finnas till för Paris konstnärskrets i fyrtio år. De agerade mecenater för konstnärer, författare och många andra med konstnärliga ambitioner. Mest kända är Picasso, Hemingway, Guillaume Apollinaire, Braque, Sherwood Andersson samt Matisse. Syskonen Steins hem på rue de Fleurs blev vida känt i konstnärskretsar som ett ställe där man kunde få några franc för ett verk för en hungrig oetablerad konstnär i det konstnärstäta Paris.
   I efterhand har hon av gayvärlden fått epitet butchflata. Detta då hennes långa lesbiska relation med sin följeslagerska Alice B. Toklas inleddes 1907 och varade livet ut för Gertrude som dog 1946. Ett förhållande som satte relationen mellan henne och brodern Leo på hårda prov. Leo flyttade en dag, tog sitt pick och pack till Florens. Han tog även med sig många av de tavlor som syskonen stödköpt av konstnärer under åren. Det blev för Gertrude att fylla väggarna igen med ny konst. På bilder från lägenheten ser man att tavlor täcker det mesta av de många väggar som finns i lägenheten.

   Alice gav Gertrude stort utrymme i det sociala samlivet och hon var Gertrude trogen och hon höll sig i bakgrunden. Till och med i döden ville hon inte inkräkta på sin väninnas uppmärksamhet. Alice avled tjugo år efter Gertrude och de ligger begravda i samma grav på Pere lachaise kändistäta kyrkogård i Paris utkanter. Det speciella är att Alice namn står på baksidan av gravstenen, så många kyrkogårdsbesökare missar hennes sista vilorum.
   Gertrude och Alice körde under första världskriget ambulans med sårade franska soldater, en ambulans som Gertrude själv bekostade. Under andra världskriget bodde de kvar i det belägrade Paris trots Steins judiska påbrå. Toklas överlevde Stein med nästan tjugo år och skrev böcker framförallt kokböcker. Ett av alla recept var för kladdkakor, sk haschbrownies, eller Alice B Toklas brownies som de senare kom att kallas. Dessa brownies innehöll bland annat torkad cannabis och receptet fanns aldrig med i den svenska översättningen av kokboken. Alice dog några dagar innan sin nittioårsdag 1967.
   Vad gäller Getrude Steins litterära avtryck i nittonhundratalets litteratur så är den marginell. Mest är hon känd för sin och brodern Leos salong som hjälpte så många konstnärer när de hade svårt och ännu inte var erkända av konstvärlden. Hon experimenterade friskt med olika former i sin lyrik och är kanske mest känd för sina citat som fortfarande används över hela världen.

Art isn´t everything. It´s just about everything.

Hennes mest kända poem är väl annars:

"En ros är en ros är en ros är en ros." 

   I boken Ömma knappar experimenterade Gertrude Stein friskt och prövade att utesluta substantiv i sina texter för att ge läsarna möjlighet att själva skapa sina bilder. Boken kom ut första gången 1914 och satte verkligen samtiden på prov och den blev ingen kritiker eller läsarsuccé. Tvärtom kräver den enormt mycket av sina läsare och jag har uppenbara svårigheter att hålla koncentrationen när jag läser hennes texter. Ett exempel på poem från boken Ömma knappar är heter Kotlett:


En blind rörelse är manlig och ytterst.

Ett avsnitt ur filmen Picassos äventyr av HasseochTage


Boken får 3 Markskogar i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar