söndag 29 januari 2017

Göta kanal eller Vem drog ur proppen?

 Slussvaktarsstuga Tegelbruket Foto: ÅJ
    Det är dags att åka långfärdsskridskor på Göta Kanal. En upplevelse som bloggen väntat på länge och det gäller att passa på när tillfälle ges. Det är mycket som ska klaffa med minusgrader och snöfri isskorpa på kanalen för att åkningen ska var möjlig. En bonus är ett fint väder på helgen i fråga eftersom bloggen också har ett arbete att sköta. Har man dessutom goda vänner som bor längs kanalen som man kan få sällskap med och bo hos och umgås med gör inte det upplevelsen sämre.
   Titeln på blogginlägget är också titeln på den första filmen av fyra om olika maritima äventyr på Göta kanal. Publiksuccéer de flesta av dem, men filmkritikerna var inte nådiga. Banala trivialiteter om någon skulle från bloggen om en åsikt.
 
Den gamle och kanalen Foto: MHJ
Med Mem i bakgrunden Foto: MHJ

 På väg från boendet i Söderköping till starten för långfärdsskridskoresan på Göta Kanal kan bloggen konstatera att någon verkligen dragit ur proppen på Göta Kanal. Vattenvägen i den del som rinner i Östergötland är till stora delar torrlagd för reparationer och sträckan som vi ska åka är även den föremål för renovering men vattennivån är någorlunda normal. Ett reparationsarbete som är nödvändigt då kanalen varit i bruk sedan 1832.
   Vi går på vattenleden vid slussen som heter Tegelbruket. Slussvaktarbostaden har den för hus tillhöriga kanalbolaget karaktäristiska gula färgen och vårt mål är den första eller sista slussen innan Östersjön vid Slätbaken, Mem. Allt beror på vilket håll man räknar kanalens början, från öster eller från väster.
Kanalkanaljer Foto: ÅJ


   Som alltid är  känslan vid långfärdsåkning på skridskor obeskrivlig. När bloggen åkte på kanalen var det solsken, nollgradigt, vindstilla och fantastisk is och bloggen hade dessutom ett fantastiskt sällskap på den östgötska isparketten. Dagen var perfekt.
Fem kilometer mellan Tegelbruket och Mem Foto: ÅJ


      Bloggen glider på kanalens frusna vatten mot havet, i sakta mak, och känner sig nära naturen och ett med omgivningarna och frihetskänslan är överväldigande. Det karaktäristiska knarret från nyslipade skridskor som dansar på isen hörs och bloggen njuter ifylla drag över en fulländad lördag i januari 2017.
Hemgjord gluwein på kanalkanten Foto: ÅJ


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar