söndag 5 februari 2017

Hemfjärden


Lågt vattenstånd i Hemfjärden Foto: ÅJ



  En längre tid har det diskuterats om Örebro stads vattenbrist och med det också vattenståndet i Hjälmaren. I dagens lokala tidning finns det en insändare om vem som bär ansvaret för detta låga vattenstånd och ansvariga enligt insändarskribenten är de som inte tar ansvar och följer vattenregleringslagar och förordningar runt sjön. Tjänstemän i kommunen och många med dem har naturligtvis mer sett till den brist på nederbörd i form av regn och snö som vi haft på våra breddgrader. I flera år har bristen på nederbörd givit låga vattenstånd i hela regionen.
   När man åker skridskor längs den norra strandkanten på Hjälmaren i Hemfjärden så ser man tydliga tecken på hur vattennivån vanligtvis ligger på stenar, bryggor och strandlinjer.
Mussla på is Foto: ÅJ
Moules frites Foto: ÅJ











   Något som bloggen aldrig sett förut är att delar av sjön är uppenbarligen bottenfrusen eftersom vattnet försvunnit och de djur som vanligtvis ligger tryggt i bottenlera nu har hamnat ovanför isen och med det också mött sin död.
Dessa musslor brukar annars möta sitt slut på en restaurang på en tallrik Moules frites men de här fällde istället bloggen som fick syna isen på nära håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar