onsdag 4 januari 2017

Vilken är Steely Dans bästa låt?

   I många år har min favoritlåt varit Bodisattva från andra skivan Countdown to Ecstasy som släpptes 1974. Men när jag läste boken Reelin´ in the years av Brian Sweet som handlar om Steely Dans karriär lyssnade jag på plattorna och fick en ny favorit. Nu är det istället I Got the News från skiva Aja som kom ut 1977 och av många ansedd som gruppens bästa platta. Aja har stark konkurrens som bästa album med Gaucho från 1980 som nog får räknas som den mest kommersiella framgången för låtskrivarduon Becker/Fagen från Amerikas östkust.
Fast vad gäller album så har jag på sistone fastnat för Two against nature som kom ut 2000 men det kanske inte räknas då detta album inte tillhör dom första klassiska sju från deras karriär på sjuttiotalet.Men nu var det I got the news:

  

   5.03 ren och skär spelglädje. En jazzinspirerad lekfull historia med kärleksfulla anspelningar till musikhistorien. Jazzig, men ändå modern. Skriven av parhästarna Donald Fagen och Walter Becker och producerad av Gary Katz. Så här i efterhand de tre som egentligen är/var Steely Dan.
Det som ger en extra skön groove är att Michael McDonald finns med på körsång eller background vocals. En legendar i den amerikanska västkustrocken i eget namn såväl som en av medlemmarna i Doobie Brothers. Det som ger låten dessa lätta lekfullhet mellan baktakter och listiga textrader är pianot som spelas av Victor Feldman.
Lyssna och njut medan du funderar på vilken du har som favoritlåt med Steely Dan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar