måndag 2 juli 2018

Paul Simon på Globen

 
Official photo
   Paul Simon på Globen får avsluta månaden juni 2018. En legend kliver in på scenen utan speciella choser som en helt vanlig, liten stor man. Han är inte mer än möjligtvis två äpplen hög och hans en gång korpsvarta hår har tunnats ut en del och det har grånat med ålderns rätt. Paul Simon fyller 77 år i år men hans röst håller fortfarande skapligt. 60 år inom musiken på absolut toppnivå skulle fått en del att tappa gnistan och energin men Paul Simon visar inte upp några trötthetssymptom utan brister av och till under den två och en halv timma långa konserten ut i danssteg när hans medmusikanter för en kort stund tar över strålkastarljuset.
Så här stor är han inte. Foto: ÅJ
   Bloggen behöver inte påpeka för läsarna om den enorma låtskatt som denna NewYork bo sitter på och han ger oss alla hitsen från Simon och Garfunkel-tiden men även från den långa solokarriär som sedan tog vid. Bridge over troubled water, America, Sounds of Silence, Mother and child reunion, 50 ways to leave your lover, Graceland,  You can call me Al. Listan kan göras hur lång som helst för denna produktive och fortfarande aktive artist där flertalet av de sånger som framförs skrevs redan för över femtio år sedan. Simon är tidlös, say no more.
Det är bara Paul McCartney som kan mäta sig med Paul Simon vad gäller musikalisk uthållighet och produktivitet. Det är bara dom två som kan få en fullsatt arena i trans och nynna den ordlösa refrängen på hitlåtar som Hey Jude och The Boxer gång efter gång.

Globen fylls till sista plats. Foto: ÅJ

   Simon har med sig ett stort band och en stor organisation som det anstår en världsartist, blås, stråkar och rytmsektion ger totalt 16 personer på scen som backar Simon. En gitarrist och basist med  rötter i den afrikanska kontinenten. En kontinent som också gett Paul Simon musikalisk inspiration tillsammans med cajunmusik, jamaicansk reggea, musik från inkaindianerna samt de egna rötterna i femtiotalets do-wop genre till de starka influenserna från anglo-saxisk vistradition.
   Paul Simon har med sig precis allt på den här konserten utom den gamla parhästen från sextiotalet Art Garfunkel. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan de två startade sina karriärer som Tom and Jerry under sent femtiotal och en del av detta vatten har varit mörkt.

Konserten får 9 Markaskogar av tio möjliga i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar