tisdag 22 oktober 2019

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Ålevangeliet av Patrik Svensson Foto:ÅJ
   Kan man verkligen skriva en bok om ål? Jo, det kan man eller rättare sagt Patrik Svensson kan. Den tjänstledige skånske kulturjournalisten ägnade år av litteraturstudier och ett tjänstledigt år av sitt liv att skriva boken. Man skall heller inte glömma alla barndomskvällar som han fiskade ål i ån hemma i Kvidinge tillsammans med sin far. Det blev startskottet till en nyfikenhet som resulterat i den här fantastiska boken som är en blandning av biografi över sin egen barndomstid, en hyllning till sin strävsamme far, en historik över den samlade världsomspännande ålforskning och en historisk tillbakablick på hur mänskligheten ur ett sociologiskt perspektiv förhållit sig till ål.
  Patrik Svensson guidar oss på ålens resan från Sargassohavet till de skånska vattenvägarna. Han leder läsaren initierat genom ålarnas olika livsfaser och dolda liv på åars mörka bottnar. Men fortfarande brottas Patrik tillsammans med övriga ålforskare i världen om den stora ålfrågan. Hur fortplantar sig ålar? Det finns mängder av andra frågor som förbryllar mig som läsare om hur ålarna i sitt första stadie kan företa resan från Sargassohavet till norra Europa. De liknar ett pilträdslöv och flyter tusentals mil med hjälp av golfströmmen till synes hjälplöst men med ett förutbestämt mål i sikte i sitt DNA. Vad som händer med de ålar som parat sig i Sargassohavets ljumma vatten är och förblir en gåta.
   Ålen är ett egensinnigt djur som lurar forskare och vägrar avslöja sina hemligheter i fångenskap vilket ironiskt nog stoppar forskare från att hjälpa den utdöende arten. Miljögifter och rovfiske hotar ålens population och på många platser är fiske förbjudet och allt färre människor äter ål. Den fisk som under vissa tider varit en stapelrätt för de breda massorna
   Danska, italienska forskare, Sigmund Freud och Aristoteles har alla intresserat sig för fisken med den ormliknande kroppen. Ålen har alltid varit mat för människor genom historien och på så sätt fångat och retat folks nyfikenhet. I vår tid är ålen på väg att utrotas och insatser världen över görs för att rädda arten. I Amerika, i Japan och i Europa finns olika sorters ålar men de kommer alla från Sargassohavet frågan är bara hur de kan veta vart de ska som små pilträdslövstunna små ålar. Just nu minskar ålarna i antal i hela världen och en mängd projekt finns för att rädda denna unika fisk. Det känns nästan som om ett av dem är den här boken som förlaget lyckats sälja till 33 länder redan innan den kommit ut i Sverige. Ett verkligt lyckokast för en debuterande författare.
   Patrik Svensson skriver vackert, nästan poetisk. Boken är en välskriven mix av ålens historia, ålfakta och en biografi av författaren som ung och hans förhållande med fadern. Det är ingen roman med traditionell handling utan mer en samling essäer sammanknutna av ålens liv, historia och hotade existens. Boken beskriver den period i författarens liv som försvunnit men det finns även paralleller mellan fadern och ålen som båda är på väg att försvinna, ålen som art och pappan som ett minne för den äldre Patrik. Det är första nu i backspegeln som författaren ser hur ålen förde honom och pappan tillsammans i deras far och son relation i hans barndom. Ironiskt nog då pappan äskade ål medan Patrik inte själv äter ål.


Boken får 9 Markaskogar i betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar