måndag 21 oktober 2019

ÖSK - IF Elfsborg 2-2 (1 - 1)

   Jaha, då var det avgörande match i mellanmjölkens land av allsvenskan i fotboll. Symptomatiskt går matchen på Behrn arena en gråkall och disig måndagkväll i oktober. Elfsborg hade fyra poäng upp på svartvitt innan matchen och ÖSK har sedan de två topplagen Djurgården och Malmö kvar de två sista omgångarna så även om svartvitt skulle avgått med seger mot ett av hemmalagets sk bogeylag så har gulsvart från Västergötland en fördel till att ta en åttondeplats i årets allsvenska.
Agon med nytt kontrakt på fickan och Bergmark
 i bakgrunden som het, ung påläggskalv.
   För boråsarna har säsongen varit en besvikelse medan svartvitt presterat som förväntat speciellt när säsongens överraskning, Carlos Strandberg, blev tvingad att lämna laget för oljepengar från öknen i Saudiarabien. Med honom i laget hade sport säkert tagit ytterligare några placeringar och gjort säsongen till en trevlig säsong med en bra tabellplacering. Tyvärr så har ÖSK inte riktigt nått till några höjder rent spelmässigt under årets allsvenska, speciellt på hemmaplan. Konstgräset är inte längre den fördel för svartvitt som det var för tiotalet år sedan. Skador på nyckelspelare, usla och oinspirerade insatser har blandats med bra spel. Laget har haft en lägstanivå som varit alltför låg för att vara acceptabel. Allt detta tillsammans gör att laget måste fortsätta lagbygget mot framtiden och där ser det onekligen bra ut med flera lovande yngre spelare med ett komplement av rutinerade rävar som gärna vill vara med ytterligare några säsonger då de ser att tränare Käll och laget har något stort på gång.
   Tidigare drabbningar mellan Elfsborg och ÖSK som bloggen bevistat är 2016 , 2017  på Behrn och sedan ett besök på Borås arena under 2018.  Idag ställde ÖSK upp med bästa laget ur en trupp som fått vila sig i form under landslagsuppehållet även om några figurerat i olika landslag. Granlund satt fast på den finska bänken där vårt grannland i öster är snubblande nära EM-slutspel och Jake Larsson petade in två mål i en av matcherna i Sveriges U-21landslag, låta vara mot enklare motstånd men ändå. Kul för Jake som haft en kometkarriär värdig seriemagasinet Buster under 2019. Broberg är utanför truppen med skadekänningar tillsammans med Mårtensson, Amin, Collander, Sousa och Lorentzon som ändå kom in en stund i slutet av matchen.
Niclas Bergmark och Helmer Andersson debuterade från start på hemmaplast inför ögonen på bloggen och övriga 3814 frusna vittnen. Några valpiga misstag som sånär kostat laget baklängesmål men där Helmer kom ifrån startdebut med bäst betyg av de två. Tonåringarna är rappa och bolltrygga då de fått plastgräset med sig i modersmjölken och en ny generation spelare är på frammarsch. En annan av äldre årgång, som skapade bortalagets! första mål var lagets irakier Yaser Kasim, som slog en indianare rakt in i slottet i fjortonde minuten och Elfsborg satt en effektiv punkt för hemmalagets pigga inledning och tog ledningen. Kasim ska vara glad att Roffe Zetterlund inte var tränare idag för då hade han blivit utbytt i 16 minuten. Nordin försökte väcka laget i första utan framgång. Han skall ha heder av att han försökte föregå med gott exempel genom att kämpa istället för att gnälla på medspelare och domare. Han verkar redan mognat i och med sin nya papparoll. Bloggen lyfter på höstkepsen och gratulerar den nyblivna farsan!
   ÖSK kvitterade på straff i 43 minuten genom Jake Larsson. En första halvlek som dominerades av dåligt hemmaspel där spelarna sprang runt och raggade boll helt utan inbördes samordning. Laget hade svårt att hitta sista passen och även mottagarna gömde sig bakom den gula försvarsmuren.  I defensiven jobbade man med för stora avstånd till gulingarna och genererade på så sätt ett arbetsintensivt försvarsspel till sig själva och skapade tid för de gule i att behandla boll ostört.
   I halvlek blåste hårtorken hos svartvitt och laget kommer ut som ett nytt lag speciellt efter det att Oskar räddade en straff i 50:e minuten. Stärkta går sportklubben framåt samtidigt som Elfsborg parkerar bussen och satsar på sina sylvassa kontringar. Flera bra chanser för ÖSK av Bertilsson, Prodell och Larsson är nära att resultera men istället får boråsarna en straff i 86:e minuten som inbytte Ishizaki rutinerat slår i nät. Granberg, Nordin och Agon manar på de övriga och Johan
Bertilsson lyckas sätta en kvittering med hjälpa  en målvaktstavla i 91:a minuten efter en intensiv forcering de sista minuterna. Ett rättvist resultat och med dessa siffror kan man säga att Elfsborg säkrat 8:e platsen i årets allsvenska. Matchen var spännande, underhållande och småtrevlig trots att den inte gällde så mycket.
Bäst i dag i ÖSK var Oskar i målet, Mumin Granlund i försvaret, Nordin Gerzic och Kevin Wright på mitten, men hela laget kämpade och slet och gav aldrig upp vilket alla ska ha heder av.

   För övrigt anser bloggen att Behrn Arena bör byggas in av läktare om det finns pengar kvar sedan skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar