söndag 27 oktober 2019

Bloggen goes kommunpolitisk

   Bloggen har för vana att ta upp ämnen av populärkulturell karaktär samt idrottsliga bragder av bloggens lokala fotbollskrigare. Här kommer ett undantag.
Kan inte undgå att läsa om olika kommunala initiativ i den lokala tidningen varje morgon som en av få kvarvarande prenumeranter av pappret. Under förra sommaren hittade bloggen två artiklar som fick den att fundera runt kommunala prioriteringar och kommunens uppgift i dagens samhälle.
   Bloggen läste att tre partier har gett tjänstemän/tjänstekvinnor i uppdrag att utreda "hur fler ska få råd med fritidshus", "förr kunde en vanlig arbetarfamilj skaffa sig ett fritidshus ofta i områden som inte var så populära,  ...där man med hårt eget slit kunde skapa en plats för avkoppling och sommarvistelse." Det vill säga kolonilotter. Dagen efter läste bloggen att kommunen "satsar en halv miljon kronor på en hundlekplats." Tyvärr har den blivit fördröjd då man inte riktigt bestämt sig för exakt var den ska ligga. 
   Kommunens huvuduppdrag är skola, vård och omsorg. Det är viktigt att komma ihåg för alla, inklusive regering och riksdag som utan att blinka ger kommuner uppdrag av varierande innehåll och omfattning. Även kommunen och enskilda lokala politiker ger sig själva och tjänstemännen i kommunen uppdrag och uppgifter av olika funktion och nytta. Allmänheten har också idéer om vad kommunen ska göra för dem. Ofta ur väldigt snäva och egoistiska perspektiv.
   Bloggen är den förste att inse att många av de kommunala åtaganden som sker i en kommun anno 2019 skall i förlängningen generera skatteintäkter som sedan skall kunna återföras till huvuduppdraget; skola, vård och omsorg. Cirka 75% av kommunens budget går till skola, vård och omsorg och ökar sakta men säkert. Kommunal service och tillgänglighet ger fler kommuninnevånare, attraktivare kommun och mer skatteintäkter osv.
   Men det borde vara dags att se över den rika flora av uppdrag och åtaganden som Sveriges kommuner är satta att göra 2019. För hundra år sedan hade kommunen en ganska undanskymd roll i människors vardag och istället hade, i bästa fall, arbetsgivaren, om man hade en stor arbetsgivare mycket av ansvaret för det social skyddsnätverk som idag kommunen ansvarar för. Naturligtvis fanns där många orättvisor som på de senaste åren suddats bort med kommunen som påskyndare. Det tackar bloggen för. Frivilligarbete var vanligt förekommande bland de välbärgade och det börjar faktiskt öka i omfattning även idag, låt vara att det inte bara är de välbärgade som jobbar ideellt.
Mindre resurser skall räcka längre och till fler
   Kan ändå inte undgå att reflektera runt prioriteringarna då bloggen själv arbetar i den offentliga sektorn som varje år får besparingsuppdrag även om de varje år döps om till något som skall upplevas positivt och mindre hotfullt. Besparingarna sker också många gånger med osthyvelmetoden vilket ger utmaningar för verksamheterna. Det blir alltså sämre för alla istället för att spara bort någon del av verksamheterna så att kvaliteten åtminstone inte blir sämre i de som blir kvar. Med andra ord att helt enkelt skära bort en hel gren på det vilt växande kommunal trädet. Vill passa på att säga att bloggen inte är för privatisering av kommunal verksamhet. Profit och vinstintresse bör hålla sig långt borta från det allmännas intresse. Men vad är egentligen det allmänna och hur prioriterar vi i det allmänna, det är nog det bloggen vill med detta inlägg. Vilken nivå har vi råd att hålla i kommunal verksamhet på de saker som vi vill göra för det allmännas bästa för skattemedel? Speciellt nu när vi står inför enorma demografiska utmaningar i varje kommun i Sverige.
   Bloggen är inte det minsta avundsjuk på de som valt att lägga fritid/ersatt arbetstid på att vara de som prioriterar, de skall ha all heder för sina insatser. Men det borde vara dags för att man tar ett nytt grepp runt kommunernas uppgifter och rensar lite bland den uppsjö av ansvarsområden som kommunen har idag. Om det nu ens är möjligt då allt är beroende av varandra som en invecklad organism där allt hänger ihop i ett komplicerat system. Kanske stat och landsting kan agera annorlunda och avlasta kommunerna i Sveriges avlånga land. Kanske skattesystemet kan förändras för att hjälpa till att styra om medel och resurser. 

1 kommentar: