söndag 13 augusti 2017

Leonard Cohen Book of Longing

Cohen i sin rätta omgivning
    Var ska man läsa Leonard Cohen om inte i den grekiska arkipelagen? Ett antal distansminuter från hans egen ö Hydra där han och hans norska flickvän spendera många somrar tillsammans i Medelhavets sol.
   Boken spänner över mer än tjugo års produktion av dikter, nedskriven korta tankar och funderingar som Cohen hade under  tre årtionden. Sjuttiotalet, åttiotalet och nittiotalet som han spenderade i Grekland, Montreal, Mumbai och på buddistiskt retreat på Mount Baldy i USA. Han har producerat texter fulla av grubblerier, religiösa såväl som konstnärliga. Han börjar också försiktigt göra bokslut på sin karriär, föga anade han att han skulle turnera i många år än under stor framgång och berömmelse. Exemplen på grubblerierna är många i boken. De handlar främst om hans tilltagande ålder och hans kroppsliga förfall.
   Bokens dikter och texter ackompanjeras av hans egna teckningar och som hos många manliga konstnärer representerar den nakna kvinnokroppen framtidstro och fortsatt liv. Temat återfinns även i texterna från tid till annan. Fascinationen eller rädslan för det egna åldrandet märks tydligast i bilderna och exemplen på hans funderingar runt det egna ansiktets förändring och åldrande finns vid sidan av alla dessa tidlösa kvinnokroppar. Orättvist kan man tycka.
   Cohen verkar inte riktigt ta sin egen diktning på allvar inte sig själv heller för den delen och ber därför läsarna om ursäkt på förhand för att de slösat sin tid på att läsa hans dikter och texter.
Många av dikterna och bilderna finns bevarade tack vare den finländske Cohenfantasten  Jarkko Arjatsalo, några av texterna har också blivit musik på skivan Ten new songs.
   Några av texterna är mer att betrakta som tankespråk eller one-liners som The sweetest little song
med endast två textrader som lyder:
You go your way
I´ll go your way too


Boken kräver en hel del av läsaren men ger väldigt mycket tillbaka för den som har tid att vara eftertänksam och det har man i den grekiska ö-världen.
Boken får 6 Markaskogar i betyg av tio möjliga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar