söndag 27 augusti 2017

Seinfeld

   Sexan har en förhållandevis tramsig tevetablå. De har till och med själva som reklam  "överraskande hög lägstanivå" och de flesta av kanalens program belastar inte minnet hos tittarna med outplånliga synintryck. Sexan är en av treans underkanaler och visar ofta repriser eller budgetvarianter av olika komedier eller deckarserier som sällan eller aldrig når de mer etablerade kanalerna. Filmer som inte lyckats på biografer eller på trean hamnar istället på sexan som succéfilmer.
   Jag har i alla fall lyckats hitta ett guldkorn i kanalens dagliga utbud av repriser. Om jag lyckas komma hem från jobbet till klockan fem vilket i och för sig väldigt sällan händer kanske jag är hemma till halv sex vilket händer en eller två gånger i veckan kan jag sjunka ned i tevesoffa för att njuta. Njuta av repriser av gamla avsnitt av teveserien Seinfeld. Mellan klockan fem och sex sänder kanalen två avsnitt av serien som börjar få en hel del år på nacken. Serien spelades in mellan 1989 och 1998 i 180 avsnitt så det går åt några vardagar för kanalen att komma igenom alla avsnitt. Och vad händer när de är framme vid det sista avsnittet där vår hjältar hamnar i finkan. Jo, de börjar att visa det första avsnittet och så rullar det på igen.
   En trist julivardag då det regnade och var extra trist så såg bloggen på serien. Bloggen såg det sista avsnittet
            Seinfeld and friends      Foto:  Sonypictures.com
mellan fem och halv sex och funderade över vad som skulle komma mellan halv sex och sex. Bloggen behövde inte fundera länge den fick direkt se det allra första avsnittet där karaktärerna inte riktigt hittat sina signum än. Elaine medverkade överhuvudtaget inte. Kramer gör heller ingen vansinnig entre genom lägenhetsdörren, George vågar inte spela riktigt så neurotisk som han senare blev expert på. Den ende som håller samma klass som övrigt i serien är Jerry Seinfeld själv. Han är lika dålig på att hålla masken i första avsnittet som det sista.
 
   Humorn i serien är torr och självcentrerad New York-humor med starka inslag av den judiska traditionen. Navet i serien är Jerrys lägenhet eller fiket som de sitter på och noterar förtretligheter som de utsatts för och som blir temat för det aktuella avsnittet. Ibland har också serien blivit beskylld för att inte handla om någonting och de själva har inte förnekat detta. Faktum är att de drev med sig själva och några avsnitt handlade om att George och Jerry skulle skriva en komediserie, byggd på sina egna upplevelser. De kommer till tevecheferna och förklarar att de vill göra en serie som handlar om ingenting.
   När serien gick för första gången hade bloggen ibland svårt för att förstå storheten och komedin. Många gånger åkte skämskudden fram och bloggen slutade att titta på serien under en period men började igen. Vill minnas att den sändes sent på fredagkvällar.
  Så om ni hinner hem från jobbet och innan ni åker på träning, passa på att njuta av ett stycke tevehistoria.
Vansinnigt, intellektuellt och så där mänskligt naket som bara serien Seinfeld kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar