måndag 5 februari 2018

Gentaltaret

Jan van Eyck, förmodat självporträtt
   Gentaltaret, även på engelska kallat och mer känt som The Adoration of the Lamb är drygt ett ton tungt altarskåp i Gents Saint Baafs katedral. En av många kyrkorum i det kyrktäta Gent även om några fått annan användning som loppis och foodmarket.
Bröderna van Eyck, Jan van Eyck (1390-1441) och storebror Hubert van Eyck (1370-1426) utförde målningen och utformningen av altarskåpet/altartavlan under några intensiva år i början i fjortonhundratalet början (1420-1432). Jan är allmänt ansedd som huvudkonstnär och brodern medverkade endast i begränsad utsträckning. I alla fall om man får tro forskningen runt altarskåpets skapande och 600 år långa historia.  I Sint Baafs katedral finns också monumentala skulpturer som blandas med målningar, handskrifter i original, kalker i silver, olika dräkter för prästerskapet broderade med guldtråd. Här finns en tavla av Peter Paul Rubens bara så där i förbigående. Konstverken är stora och imponerande och Gent välstånd under den här perioden måste varit enormt som kunde skapa denna katedral.
  Altarskåpet har en fascinerande historia som inbegriper såväl kungar och furstar såväl som Napoleon och Hitler. Altarskåpet har förts bort från katedralen inte mindre än sju gånger genom alla århundraden.  Den var också inblandad som krigsbyte både i samband med första och andra världskriget. Hitler tänkte att att altarskåpet skulle få en central roll i det museum som han byggde till sin egen ära i sin hemstad Linz. Som tur var blev det inget med detta museum. Delar av altarskåpet, en av de olika paneler som skåpet består av, har blivit stulna flera gånger och just nu saknas en av dem då den belgiske premiärministern vägrade betala lösensumman som krävts av "altarskåpskidnapparna".
Altarskåpet i Ghent Foto: ÅJ
   Altarskåpet är detaljrikt både vad gäller kläder, byggnader, växter, musikinstrument, smycken och människors ansiktsuttryck. Skåpet är beundrat av tusentals betalande besökare varje år i Sint Baafs katedral i Gent. Van Eyck var en av de första som använde olja och blev en föregångare för både Michelangelo och da Vinci i oljemålningens ädla konst. En kvinna är avbildad leende och skrattande på altarskåpet, vilket är enligt konsthistoriker, den första kvinna som dokumenterats på en målning när hon visar glädje. Jan van Eyck sägs också vara den förste målare som signerade sina egna tavlor.
   För att sätta målningens ålder i perspektiv så var den klar att hängas upp cirka 60 år innan Columbus seglade över Atlanten för att upptäcka den nya kontinenten Amerika. Här uppe i högan nord var vi fortfarande hopplöst efter i utveckling på alla plan och det skulle dröja ytterligare ca 100 år innan Gustav Wasa formade nationalstaten Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar