torsdag 1 februari 2018

Rene Magritte

   Bloggen gör en liten vinterturné till Europeiska unionens huvudstad Bryssel eller Bruxells som det också heter i detta tvåspråkiga land Belgien. Regn, ett ihållande, isande kallt och intensivt mellaneuropeiskt vinterregn gör att valet att gå på museum blir om möjligt mer självklart. Efter ett visst irrande då bloggen jobbar utan karta kommer bloggen fram till museet som innehåller verk och artefakter av stadens store son, Rene Magritte (1898-1967) och hans konstnärskap. Magritte föddes i Lessines i Belgien, spenderade några inspirerande år i 20-talets Paris för att sedan återvända till Bruxelles där han var aktiv ända fram till sin död i sviterna av bukspottskörtelcancer.
   Magrittes fick sin konstnärliga utbildning i Bruxells men påverkades under tjugotalet starkt av kubismen och futurismen. Något som förstärktes under tiden i Paris där han formades till en surrealistisk konstnär, en stil och uttrycksform som han blev trogen resten av sin aktiva karriär.
Många av hans målningar är tankeväckande och kräver en hel del av sina betraktare. Bloggen slås också av de namn han givit målningarna vilket också ger betraktaren en ytterligare tillfälle till reflektion.

Gillar tavlan med "omvänd spegelbild" och kommer på mig med att irriteras över att inte få se ansiktet på modellen som i en vanlig spegelbild. Men faktum är att det är ju så här andra ser oss.
   Hans surrealistiska bilder ger oss en utmaning i hur vi ser på vår värld och han tvekar inte att sätta oss på det hala med snillrika bildkompositioner. Typiska motiv som vi sätter i samband med Magrittes konstnärsskap är pipan som han gjorde redan 1929 men blev ett klassiskt konstverk först efter andra världskriget, men också hans många målningar av ansiktslösa herrar i plommonstop där ansiktet täcks av duvor eller äpplen. Flera tavlor där han också han helt enkelt målat modellen bakifrån och försöker ge oss modellens perspektiv av världen och målningen.
   Magritte startade sin karriär som reklamtecknare vilket gav hans fantasi och förmåga att tänka utanför boxen fritt spelrum. Det var en bra grund för hans senare surrealistiska måleri.
En annan sak som sägs påverkat hans måleri är att han bevittnat sin egen mors livlösa kropp. Modern försökte ta livet av sig flera gånger och lyckades till slut dränka sig och hittades med klänningen över sitt ansikte. Något som den 13-årige Magritte aldrig glömde och det är många som tror att det är en av förklaringarna till varför så många av hans målningar visar personer som saknar ansikte och är ersatt med ett annat objekt.


Bloggen ger utställningen 6 Markaskogar. Borde vara mer, men bloggens franska är inte på topp vilket gör att helheten och förståelsen blir sämre. Finns texter och information på engelska, men det tappar något i autenticitet. Inser ännu mer att vikten av fler språk än bara engelska är nödvändig för framtidens världsmedborgare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar