torsdag 8 februari 2018

Studie i öl

 


Belgisk nationsmästare utsedd av en enhällig blogg
Foto: ÅJ
   Under en vistelse i Belgien är det ofrånkomligt att det provas en del öl. Belgien måste vara ett av de mer offensiva och nytänkande länderna när det gäller öltillverkning. Det finns ett öl för alla smaker och saknas någon öl så tillverkar belgarna raskt ett öl för ändamålet.
Belgisk smaktrea Foto: ÅJ
   Weissbier gjort på vete är många belgares favorit, inte bloggens. Nog talat om den typen av öl.
En annan öltyp är den som är smaksatt av olika frukter där körsbär är den mest vanligen förekommande. Dricks vad bloggen sett speciellt av kvinnor men å andra sidan inte uteslutande av kvinnor, dricks inte av bloggen. Öl är öl, öl är inte saft. Å andra sidan skall man undvika att dricka öl som saft. Bloggens erfarenheten visar på tråkiga och tunga biverkningar.
 Trappiste, försvinnande gott på andra plats Foto: ÅJ
          Styrkan är väldigt varierande på dessa belgiska biror. Allt från alkoholfria till upp mot 10% i styrka vilket gör att det gott och väl kan räcka med en liten öl för att bli snurrig i kapsylen. Den erfarenhet har gjorts av bloggen.
   Bloggen har koncentrerat sig på ljus öl som i Belgien har tillnamnet blonde, serveras kall och dricks med fördel till mat. Belgare dricker rent generellt öl alla tider på dygnet och ute på trottoarserveringar mitt i den belgiska vintern som är att jämföra med svensk senvinter fast utan snö. Det dricks naturligtvis inne i stugvärmen, men helst på en bar eller servering i glada vänners lag. Flera av dessa olika sorter står att finna på s-st-mb-l-g-t i Sverige men då missar man den där Belgienkänslan när man bälgar i sig bärsen.
   I bloggens empiriska studier efter det perfekta belgiska ölet har den nu druckit sig igenom en bråkdel av Belgiens voluminösa ölutbud. Att utse en vinnare är en svår uppgift beroende på om öl skall intas när det är varmt, kallt, till mat, till våffla, till musslor, i kompisgänget eller om bloggen sitter på det belgiska favorithaket på en pinnstol, som knappt håller ihop, med en god bok och med en massa blängande belgare runt omkring sig.
   Om bloggen tar alla hänsyn till allt som listats ovan så får det bli Omer blonde som får högsta smakbetyg med Trappiste som runner up och Petrus tar en god tredjeplats. Men som sagt, mycket arbete återstår fortfarande innan en fullständig analys kan göras. Det är slitigt att vara ölprovare i Belgien.
Övriga ölsorter kom på en hedrande fjärdeplats


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar