onsdag 18 april 2018

AIK i stan

Besara och Rogic bäst i laget så här långt i årets allsvenska. Foto: ÖSK

   I och med inledningen på 2018 års allsvenska har ÖSK inlett en ny tideräkning, "Rogic-time". Hemmalaget är obesegrat efter tre omgångar och ligger på en sjätte plats i tabellen. Många omgångar kvar, javisst, men inte desto mindre trevligt för alla oss supportrar med en framskjuten tabellplacering.  Extra kul att en finlirare och en brunkare varit bäst i laget hittills vilket ger en härlig mix i det svartvita laget på olika spelartyper som gör att laget kan spela bra oavsett motstånd. Profesore Käll verkar fått till en bra blandning och har fortfarande några äss kvar i ärmen på träningsoverallen.
   De senaste årens drabbningar mellan AIK och ÖSK har varit konstiga historier där hemmalaget dragit det kortaste strået med nollor i poängkolumnen både  2016 och 2017. (Om ni vill minnas dessa nesliga förluster klickar ni på valfritt år för att ta del av respektive blogginlägg.) Till det också försäsongens cupförlust. Men nu ser bloggen bara möjligheter i ett hemmalag i medvind.
   Årets fight är en match mellan två topplag där AIK efter derbysegern mot Djurgården senast får räknas som favorit och även AIK är obesegrat i år, än så länge. AIK tillhör också de förhandstippade lagen om att ta hem mästerskapet. Historiskt sett har de båda klubbarna haft spelare som gått i båda riktningarna lagen mellan och på olika sätt förstärkt varandras lag Lorentzon och Yasin. Även om den senaste affären gick i stöpet då svartvitt hade för avsikt att låna Avdic av kolsäckarna från Solna. Nu får istället ÖSK släppa fram yngre spelare vilket är efterlängtat av alla lokala fotbollsförståsigpåare.
 
Anrikt emblem   Foto: AIK
   I dagens fight på Behrn delades poängen broderligt mellan lagen, spelinitiativet likaså då första halvlek tillhörde hemmalaget och AIK satte svartvitt under intensiv press hela andra halvlek. Inledningen av matchen var trevande och 8012 åskådare gäspade sig igenom första kvarten där lagen inte släppte till något bakåt. Matchen gled mer och mer över i hemmalagets händer som på en hörna i 29:e av Besara tog ledningen med hjälp av Martin Lorentzons kalufs. Snyggt och hörnor är en av de detaljer som Proffesore Käll slipat på och som idag gav utdelning. Resten av halvleken hade hemmalaget spelet men lyckades inte utöka ledningen, trots flera heta chanser. Det doftade straff för Sport några gånger, men domaren var ointresserad av att blåsa. Sköld skadade sig redan i 12:e minuten och Michael Omoh fick göra bejublad allsvensk premiär. Han blandade i vanlig ordning tekniskt avancerade nummer med taffliga bolltapp, men har åtminstone fått någorlunda ordning på defensivtänket.
Defensiven var annars ett adelsmärke hos svartvitt för dagen då topparna och Rogic framförallt tog hemjobbet på ett osjälviskt vis vilket gjorde att det alltid fanns ett par svartvita försvarare på varje gnagare.
   I halvlek verkade det som AIK fått en hårtork av tränare Rickard Norling vilket gav en furiös satsning från nollåttorna. ÖSK fick inte låna bollen först tio och reducering kom som ett brev på posten redan i 52 minuten genom Henok Goitom. Resten av halvleken fortsatte AIK att dominera även om svartvitt stack upp vid enstaka tillfällen. Det kändes som om orken inte riktigt räckte framåt när allt det defensiva arbetet gjorts.
  Mängder av befriande sparkar från framförallt Hines-Ike utan adress gjorde att AIK hade kommandot i andra och skapade flera vassa chanser utan att hitta rätt innanför målramen.
Flera spelare i ÖSK tröttnade betydligt i andra halvleken. Rogic som var briljant i första glömde dra upp klockan i paus och försvann helt ur matchbilden. Kennedy jobbade bra i först men har svårt att hålla sig på benen och skapa något vettigt i andra. Oscar Jansson var en säker sista utpost under matchen och kunde inte göra något åt målet.
Käll har slipat på många detaljers som hörnor, kroppsspråk och att aldrig sluta spela. En nyhet var också att laget samlades på plan direkt efter AIKs kvittering för att knyta nävarna. Det lovar gott inför fortsättningen. Fortfarande obesegrade jobbar laget vidare, men oavgjort gör också att laget tappar några poäng per match så några vinster är vad som behövs om vi inte skall tappa kontakten med topplagen.
Rogic och Kennedy i första samt Jansson, Besara och Hines-Ike för bäst betyg men ingen spelare föll ur ramen denna afton då blåställen var på  hos samtliga spelare.
  För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar